Campionatul columbofililor în anul 2019

După ani de observaţii şi experienţe, porumbelul călător a demonstrat că este un adevărat templu de inteligenţă. Porumbeii ne învaţă să credem într-un binecuvântat act de creaţie, un miracol, ei ne ajută să cuprindem nemărginirile spiritului în inimile noastre.

Zborul porumbelului către cuibar este bazat pe un cumul de analizatori cum sunt: simţul magnetic, simţul acustico-vestibular, integritatea formaţiei reticulate, o reţea de fibre nervoase infiltrate printre structurile cerebrale, rafinamentul analizatorului optic, labirintic, simţul kinestezic, o reţea nervoasă răspândită în musculatură, intuiţia spaţiului, intuiţia timpului, instrumentul cu ajutorul căruia păsările prind adevăruri profunde, o funcţie inversă analizei etc.

Elementele inserate mai sus, împletite, într-un proces complex şi dinamic, reprezintă aşa-numitul comportament inteligent. O calitate care diferă de la exemplar la exemplar şi care reprezintă cheia de boltă aflată la temeliile reuşitelor individuale în timpul concursurilor columbofile. Porumbelul, în periplul său aerian, memorează detaliile de relief cum sunt: munţii, râurile, şoselele, diferite construcţii etc. „El gândeşte”, însă acest proces psihic nu se realizează pe plan mental, asemeni gândirii omului. Reflectarea realităţii la porumbel are loc numai la nivelul primului sistem de semnalizare, este răspunsul lui la semnale directe, în funcţie de particularităţile reliefului întâlnite în navigaţia sa aeriană.

Mai există şi o altă explicaţie a mecanismului intuiţiei, unii o vor eticheta ca mistică… Cu ani în urmă, căutând să găsesc ecuaţiile care fundamentează zborurile păsărilor, stând de vorbă cu un credincios octogenar, la întrebarea mea ce este intuiţia, mi-a răspuns: „Intuiţia, dle doctor, este calea de legătură a păsărilor cerului cu Dumnezeu”. Am reflectat îndelung la acest aforism biblic. Unul din titanii gândirii universale, filosoful Hegel, afirma că Dumnezeu este spiritul universal, primordial şi veşnic, ideea absolută…

Reuşitele porumbeilor în unele concursuri foarte dificile, distanţe mari, pe timp ploios, tornade, ploi cu gheaţă, cutremure, ceaţă deasă, întunericul nopţii, zile când se suspendă până şi zborul avioanelor… mă determină să-mi pun întrebarea dacă nu intervine şi o forţă metafizică care însoţeşte păsările spre adevăruri inaccesibile posibilităţilor noastre de reflecţie.

În campionatul columbofil al anului 2019 evidenţiem şi ne mândrim cu doi columbofili campioni naţionali. Este vorba de Gagea Cristian la categoria „Fond pui” şi Nichifor Vasile, la categoria „Maraton pui”.

În clasamentele crescătorilor Asociaţiei Judeţene pentru concursurile desfăşurate în campionatul columbofil al anului 2019, punctajele realizate sunt următoarele:

Categoria Viteză (100-400 km)

 1. Pânzari Constantin – 91.86
 2. Brezan Sergiu – 114.38
 3. Nichiforescu – Alin 122.86

Categoria Fond (>500 km)

 1. Roşca Artemie – 25.22
 2. Nistor Cristi şi Doru – 51.82
 3. Fraţii Onica Putneanu – 58.81

Categoria Demifond (300-600km)

 1. Pânzari Constantin – 85.21
 2. Ursescu Vasile – 91.65
 3. Fraţii Onica – 109.72

Categoria Maraton (> 800 km)

 1. Gagea Cristian – 89.94
 2. Lupu Cătălin – 155.29
 3. Rusu Bogdan – 172.53

La etapele din cadrul concursurilor columbofile ale anului 2019 au participat peste 430.000 de porumbei călători.

Comitetul de conducere al Asociaţiei Judeţene Suceava felicită toţi crescătorii pentru munca depusă, pentru talentul cu care au ştiut să se integreze în biologia pasionantă a porumbeilor, călăuzind frumoasa îndeletnicire spre o adevărată artă, plină de realizări pozitive.

Dr. MIRCEA BILIUS, medic primar veterinar,

Preşedinte onorific al Asociaţiei Columbofile Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: