Semnal

Aştept răspuns de la organele abilitate

Scriam în noiembrie 2011, în ziarul „Crai nou”, un articol cu titlul „Trimişii E.ON mi-au decimat «parcul dendrologic» de pe proprietate”. Atunci, în urmă cu 8 ani, o echipă ce executa lucrări de defrişare pe linia de înaltă tensiune – paralelă cu gardul meu – a tăiat un număr de zece arbori de specii valoroase, plantaţi de mine la începutul anilor ’90 şi a lăsat mizerie. Ca urmare a plângerii mele penale, pentru tulburare de posesie şi distrugere, s-a deplasat la faţa locului un agent de poliţie care m-a sfătuit să o las mai moale, că E.ON-ul e mare şi tare… Concomitent, am primit o adresă de la E.ON Iaşi că, potrivit HG 1007/2004, pot fi sancţionat cu amendă penală şi cu deconectarea de la reţeaua electrică… Seamănă a şantaj?! Nu din cauza ameninţărilor mi-am retras plângerea, ci pentru că sunt în vârstă şi bolnav. Mă întreb şi eu, ca omul trecut prin viaţă şi ajuns la 74 de ani: hotărârea de guvern are un temei juridic mai mare decât Constituţia României?…

De data aceasta, la sfârşitul lunii octombrie 2019, altă echipă (sau poate tot aceeaşi) a tăiat din nou 10 arbori cu diametrul de la 6 la 16 cm care nu împiedicau cu nimic LEA 20 KV, lăsând în urmă terenul necurăţat. Am curăţat două zile. A rezultat o căruţă de lemne şi o camionetă de crengi. Cât de uşor, în 5-10 minute, i-a pus la pământ; şi cât de greu au crescut în 25 de ani! Când ştiu cât de greu i-am procurat, plantat şi udat, sute de găleţi cu apă cărate din Bistriţa pe 200 metri distanţă şi pe o pantă de 40 de grade, parcă nu-mi vine la îndemână… Dumneavoastră ce părere aveţi? Acum, când lumea iese în stradă împotriva defrişărilor de pădure, nici arborii tăi nu sunt lăsaţi să crească! Molizi, paltini, frasini, salcâmi, scoruşi…

Să fie clar, nu sunt împotriva curăţărilor de sub liniile electrice, dar să se taie ce-i necesar şi numai în prezenţa proprietarului, apoi să se cureţe terenul. Aşa se făcea până prin anii ’90, când existau IRE şi o echipă proprie de întreţinere. Şi se zice că atunci nu se respecta proprietatea? Dar acum se respectă?

Vin firme din Maramureş, Satu Mare, taie ce au la îndemână, lasă „urme” – adică mizerie – chiar pe marginea DN17B, îşi umplu buzunarele de bani, apoi pleacă. Chiar suntem în Evul Mediu sau după Războiul Civil din America, când cine-i mare şi tare face ce vrea? Îşi bat joc de noi, oamenii de rând, dar în primul rând de legile ţării. Am lucrat 33 de ani în exploatări forestiere, am exploatat mii de metri trecând lemnul prin proprietăţi particulare, dar numai cu acceptul proprietarului, iar la urmă curăţam! De ce nu se fac aceste lucrări cu localnici, pentru că acestora le-ar fi ruşine să facă ce fac străinii!

Aştept răspuns de la organele abilitate, pentru că eu vreau să cred în continuare că nu suntem ţara nimănui, unde face fiecare ce vrea.

ION GAVRIL,

Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: