Primăria Suceava, credit de aproape 6 milioane de euro pentru cofinanţarea a zece proiecte europene

> Doar pentru taxa pe valoarea adăugată aferentă autobuzelor electrice, contribuţia financiară locală suceveană se ridică la circa 20 de milioane de lei

Un proiect de hotărâre pentru contractarea unui împrumut destinat cofinanţării celor zece proiecte europene va fi pus pe masa Consiliului Local Suceava în şedinţa ordinară a lunii noiembrie. Valoarea noului credit care va fi luat de Primăria Municipiului Suceava este de 27,71 de milioane de lei, incluzând asigurarea contribuţiei de 2% şi a cheltuielilor neeligibile, însă, de maximă urgenţa este achitarea TVA aferentă proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”.

Primarul Ion Lungu a anunţat, într-o conferinţă de presă, că, în total, la 50 de autobuze electrice, contribuţia financiară locală se ridică la 19,72 de milioane de lei, suma trebuind a fi obligatoriu achitată, chiar dacă, neeligibilă fiind, în situaţii de acest gen TVA este rambursabilă.

O tranşă de 15 autobuze electrice se află în fază avansată a procedurilor, pentru acestea autorităţile administraţiei publice sucevene urmând a plăti TVA în valoare de 7,12 milioane de lei.

„Când vin acestea, trebuie să asigurăm cofinanţarea, una foarte mare, din cauza taxei pe valoarea adăugată. Ca atare, voi intra în Consiliul Local cu aprobarea unui împrumut pentru cofinanţarea proiectelor europene, unul de 27,71 de milioane de lei, ceea ce înseamnă circa 5,8 de milioane de euro. Noi angajăm aceşti bani, nu este obligatoriu să îi cheltuim, dar trebuie să avem asigurată partea de cofinanţare la momentul implementării efective a proiectelor” a evidenţiat Ion Lungu. Proiectul de achiziţionare a autobuzelor electrice are o valoare de 66,32 de milioane de lei, noile mijloace de transport de călători urmând fi aduse în Suceava pe durata anului 2020. „Sistemul integrat de transport public” este cel mai important proiect al Sucevei, valoarea totală a acestuia fiind 116,189 de milioane de euro, echivalentul a circa 25 milioane de euro. Pe lângă dotarea parcului societăţii Transport Public Local cu autobuze electrice, acesta mai prevede execuţia sediului Diviziei electrice a TPL, pentru 15,22 de milioane de lei, dar şi componenta de echipamente şi soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor şi sistemul de e-tiketing, cu o valoare de 10,47 de milioane de lei. Cu 3,52 de milioane de lei vor fi modernizate 54 de staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor, iar strada Vasile Pîrvan va fi reabilitată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: