În opinia fostului prefect Florin Sinescu

Este necesară descentralizarea şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării

Fostul prefect de Suceava Florin Sinescu a vorbit, marţi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, despre necesitatea reorganizării teritoriale şi a descentralizării pentru a eficientiza serviciile publice şi pentru dezvoltarea ţării.

„În ceea ce priveşte descentralizarea, lucrurile ar trebui abordate la început de mandat. Vorbim de 4 ani de zile în care să implementezi şi regionalizarea, şi descentralizarea României” a spus Sinescu.

El a explicat că, din punctul său de vedere, prefectul nu trebuie să rămână decât cu ceea ce înseamnă instituţiile de control ale statului, iar instituţiile de reglementare să fie trecute la Consiliul Judeţean.

Sinescu a exemplificat cu situaţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care reglementează în domeniul mediului şi ar trebui să fie în subordinea Consiliului Judeţean, în timp ce Garda de Mediu, care controlează, să rămână în coordonarea Prefecturii.

El a mai arătat că se impune şi o reorganizare administrativ-teritorială.

Fostul prefect a declarat că în ceea ce priveşte localităţile, acestea sunt prea multe şi că doar în judeţul Suceava sunt 114.

Sinescu a menţionat că în perioada 2003-2004 s-au făcut peste noapte din comune oraşe, această decizie fiind luată la vremea respectivă pentru creşterea numărului de persoane care locuiesc în mediul urban ca o cerinţă de preaderare la UE.

Totodată, el a amintit şi de perioada în care au fost scindate unele comune, care a dus la creşterea numărului de angajaţi care să soluţioneze populaţiei problematicile administrative; dar veniturile au fost înjumătăţite, în cel mai bun caz.

„Este nevoie de un proiect de ţară în ceea ce priveşte o reorganizare administrativ-teritorială” a precizat Sinescu.

El a arătat că, acum, organizarea administrativ-teritorială este realizată în baza Legii nr.2 din 1968, făcută în comunism, care avea la bază criteriul industrializării, astfel încât un judeţ să se poată autogospodări pe baza resurselor pe care le avea.

„Asta a fost gândirea din 1968. Lucrurile nu mai sunt ca atunci, s-au schimbat, suntem într-o dinamică permanentă. Vedem că la nivelul României funcţionăm cu 15 curţi de apel. Probabil că aceasta ar fi soluţia, pentru că sunt deja structuri care funcţionează pe acest sistem şi sunt viabile. E nevoie de un proiect de ţară. E nevoie de o majoritate parlamentară clară şi de un mandat de 4 ani ca să poţi să implementezi toate aceste lucruri” a concluzionat Sinescu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: