Diabetul zaharat: Ucigaşul tăcut al secolului XXI

> 7-14 noiembrie – Săptămâna Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului începând din anul 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet. Pentru că diabetul zaharat este deja o epidemie mondială, în această zi se desfăşoară cea mai mare campanie de conştientizare a diabetului, prin care se aduc la cunoştinţa publicului şi factorilor de decizie importanţa prevenirii apariţiei diabetului zaharat, informaţii despre complicaţiile acestuia şi cum poate fi ţinută sub control această afecţiune de către persoana deja diagnosticată.

Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului în 2019 este Familia şi diabetul, o acţiune destinată să atragă atenţia asupra efectelor acestei grave afecţiuni în rândul copiilor şi adulţilor.

Familia este suportul esenţial pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau tip 2, prin abordarea aceloraşi obiceiuri alimentare sănătoase, prin aderarea la activitatea fizică zilnică, cu mişcare cel puţin 30 minute în fiecare zi, cu menţinerea greutăţii corporale normale şi evitarea factorilor de risc (stres, fumat, alcool).  Simbolul acestei campanii de informare asupra diabetului zaharat este cerculeţul albastru.

Sunt frecvente situaţiile când această afecţiune este descoperită întâmplător, când  deja au apărut complicaţii mari. De aceea, testarea este extrem de importantă, oferind o şansă la viaţă.

Comunitatea diabetologilor români celebrează această zi, de 14 noiembrie, prin Congresul Federaţiei Române de Diabet. Mai mult, a fost luată decizia ca în întreaga săptămână premergătoare zilei de 14 noiembrie să fie organizate, în centrele de diabet din ţară, evenimente dedicate prevenţiei acestei boli.

La nivel mondial sunt deja 450 milioane persoane cu diabet zaharat şi se apreciază că în 2045 vor fi peste 650 milioane de persoane afectate de diabet.

În România, conform studiului Predatorr, coordonat de dna prof. Maria Moţa, sunt înregistrate 1,8 milioane persoane cu diabet zaharat, iar în zona Bucovinei prevalenţa este cea mai mare din ţară, de 12,8 %.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, faţă de restul populaţiei, iar acestea reprezintă principala cauză de deces, atingând un procent de peste 60%.

Prevenirea complicaţiilor cardiovasculare este prin urmare o prioritate, atât pentru reducerea mortalităţii şi a complicaţiilor invalidante ale diabetului zaharat, cât şi în vederea reducerii poverii financiare asupra societăţii.

„La nivelul Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava, care face parte din structura Spitalului «Sf. Ioan cel Nou» Suceava, sunt înregistrate 43.698 fişe dedicate pacienţilor afectaţi de diabet. În fiecare an sunt diagnosticate în jur de 2000 cazuri noi, iar medicamentos sunt trataţi 20524 pacienţi, la nivelul anului 2018” a declarat dr. Gabriela Creţeanu, coordonatorul Centrului Judeţean Antidiabetic (CAD) din Suceava.

Preocuparea întregii echipe medicale a Centrului Antidiabetic Suceava, diabetologi şi asistenţi educatori,  este de a preveni apariţia complicaţiilor şi de educare a persoanei cu diabet zaharat şi a familiilor lor.

De asemenea, medicii diabetologi din CAD Suceava organizează manifestări ştiinţifice cu specialităţile conexe, pentru abordarea corectă, interdisciplinară, a pacientului cu diabet zaharat.

CAD Suceava, împreună cu conducerea Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi  cu susţinerea platformei www.rodiabet.ro şi a companiei Novo Nordisk, organizează joi, 7 noiembrie 2019, între orele 9.30 – 12.30, în holul central al Spitalului, acţiunea de depistarea a diabetului, cu recoltarea gratuită de glicemii şi oferirea de informaţii despre această boală şi despre un mic dejun sănătos. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: