Doar 16.000 de locuinţe au rămas racordate la sistemul centralizat de termoficare din Suceava

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe, în şedinţa de joi, alocarea în avans a subvenţiei pentru producerea energiei termice în regim centralizat pentru această iarnă astfel încât societatea de termoficare să-şi poată asigura stocurile de carburant în condiţiile în care gradul de încasare de la populaţie a contravalorii facturilor este nemulţumitor.

Potrivit referatului pentru hotărârea de Consiliu local semnat de primarul Ion Lungu, în prezent, în municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 16.000 de locuinţe însumând circa 48.000 de locuitori.

Energia termică este produsă în centrala de cogenerare pe biomasă aparţinând SC Bioenergy SA Suceava, iar transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice sunt asigurate de operatorul SC Thermonet SRL Suceava.

„Având în vedere că restanţele populaţiei la plata energiei termice sunt în continuare mari, activitatea de producere a energiei termice de către SC Bioenergy SA Suceava în perioada următoare este periclitată din cauza finanţării insuficiente”, arată primarul.

El menţionează că s-a adresat atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, evidenţiind situaţia deficitară existentă cu privire la asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Suceava, pentru următorul sezon rece.

Totodată, Thermonet solicită de urgenţă plata în avans a subvenţiei de la bugetul local pentru energia termică destinată populaţiei, arătând că producătorul de energie termică se află în imposibilitatea de a constitui stocul de biomasă, fapt ce va conduce la sistarea producerii de agent termic.

„Motivat de cele prezentate, consider că este necesară plata în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei prin sistem centralizat şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, în sumă de 10.000.000 lei (inclusiv TVA), pentru sezonul rece 2019-2020”, arată primarul.

El consideră că în acest fel se vor putea asigura stocurile de combustibil necesare desfăşurării activităţii de producere a energiei termice în iarna ce urmează.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: