Nu doar o piatră frumoasă pe care scrie ceva

> Ieri au fost dezvelite, la Burdujeni, două plăci comemorative, cu omagiu soldaţilor care au murit pentru Marea Unire, dar şi primarilor care au condus comuna Burdujeni-târg

Ieri, la monumentul dedicat eroilor care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial, în perioada 1916 – 1918, amplasat în faţa sediului Primăriei Suceava din Burdujeni, a avut loc un ceremonial militar-religios, cu ocazia ducerii la bun sfârşit a două gesturi de preţuire contemporană faţă de cei care au pus mai presus de viaţa lor independenţa, libertatea şi unitatea poporului român. Motivaţia poate fi cea declarată clar şi neinterpretabil de cpt. Marius Marcu, reprezentant al Centrului Militar Judeţean Suceava, în deschiderea manifestării, şi anume că „respectul şi recunoştinţa pentru eroii neamului şi dragostea de patrie sunt atribute ce nu trebuie să lipsească în niciun moment al vieţii noastre, şi trebuie transmise mai departe generaţiilor viitoare”.

În prezenţa prefectului, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, a şefilor de instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi de siguranţă naţională, a zecilor de elevi, cadre didactice şi a multor cetăţeni ai oraşului Suceava, a fost dezvelită, în faţa monumentului, o placă comemorativă, în semn de omagiu soldaţilor care au luptat şi au murit pentru înfăptuirea Marii Uniri. De asemenea, în holul sediului din Burdujeni al Primăriei Suceava va putea fi citită, o a doua placă comemorativă dezvelită ieri, cu numele primarilor celei care a fost, până în 1926, comuna Burdujeni-târg, dar care a avut reprezentant administrativ onorific până în 1940.

„Este o reparaţie istorică pe care se cuvenea s-o facem”

După ceremonia religioasă care a precedat dezvelirea plăcilor au luat în ordine cuvântul colonel în retragere Nicolae Niga, preşedintele Filialei „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, primarul Sucevei Ion Lungu, Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi prefectul Mirela Adomnicăi.

Fiecare dintre vorbitori a adus în discurs îndemnul la neuitare a sacrificiului suprem săvârşit de înaintaşi şi mai ales obligaţia celor din prezent de a insufla copiilor şi tinerilor respect şi recunoştinţă pentru eroii cu nume şi fără nume ai României care au luptat şi şi-au dat – şi încă îşi dau viaţa – pentru marile idealuri naţionale şi pentru pace.

„Într-un singur cuvânt, aici este vorba de recunoştinţă. Recunoştinţă pentru cei care s-au jertfit pentru noi, pentru ţară, ca astăzi să trăim în pace într-o ţară modernă, liberă, independentă şi suverană, membră a Uniunii Europene. (…) Datorită eroilor avem posibilitatea unei vieţi frumoase. Datorită lor, aceşti copii aici de faţă, au toate şansele să aibă un viitor luminos.

Am manifestat toată deschiderea pentru refacerea acestui monument şi realizarea plăcilor comemorative. Suntem la al treilea gest de acest fel după reabilitarea statuii lui Ion Grămadă din cimitirul central şi a cimitirului eroilor din Burdujeni-sat.

De asemenea, din respect pentru locuitorii din Burdujeni, pentru comunitate şi adevărul istoric, chiar dacă astăzi Burdujeni este un cartier al Sucevei, pentru ca ei să-şi amintească de cei care au condus ceea ce a fost odată comuna târg Burdujeni, am amplasat în sediul primăriei de aici lista primarilor acestei localităţi, în perioada 1882-1940. Este o reparaţie istorică care se cuvenea s-o facem” a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Un neam trăieşte prin cultul eroilor…

Prefectul Mirela-Elena Adomnicăi a apreciat contribuţia Primăriei Suceava şi a primarului său în această reparaţie istorică, „pentru că trebuie să-i cinstim pe toţi cei care şi-au pus amprenta şi au avut o contribuţie la ceea ce suntem astăzi”. „Dar evocarea trecutului şi cinstirea eroilor nu trebuie să fie doar subiecte de comemorare, ci mai ales, să însemne exemple puternice pentru noi, cei din prezent, şi să ne responsabilizeze” a continuat prefectul Sucevei, după care s-a adresat, direct, preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava.

„Domnule Niga, astăzi aţi atins cel puţin două obiective din cele patru principale ale asociaţiei: ridicarea unui monument care să eternizeze memoria eroilor şi atragerea tinerei generaţii pentru îngrijirea monumentelor şi cimitirelor eroilor. Vă felicit pentru tot efortul pe care îl depuneţi în acest sens. Fie ca toate activităţile următoare, pe care ştiu că le veţi organiza, să se petreacă sub deviza ce vă reprezintă «Un neam trăieşte prin cultul eroilor»” a încheiat prefectul Mirela Adomnicăi.

 După vorbe, a venit apoi momentul tăcerii. În acorduri de odă, interpretate de fanfara primăriei, reprezentanţii instituţiilor administrative şi militare au depus la monument coroane de flori tricolore şi au salutat, cu capul plecat, amintirea celor care au făcut istorie.

Dar cel mai pur gest de recunoştinţă faţă de ostaşii din Burdujeni morţi pentru independenţa ţării, între anii 1916-1918, a aparţinut copiilor prezenţi la ceremonial. Fiecare, în linişte, cu decenţă, a lăsat câte o floare, la umbra monumentului care, de ieri, pentru ei nu mai înseamnă, poate, doar o piatră frumoasă pe care scrie ceva.

Activitatea de la Burdujeni a fost organizată de Centrul Militar Judeţean Suceava, la solicitarea Filialei „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” şi a Primăriei Municipiului Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Bogdan Vodă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: