Rectorul Valentin Popa, la deschiderea anului universitar:

În România salariile nu vor creşte peste noapte

…Şi de aceea Universitatea Suceava vă pregăteşte pentru piaţa europeană a muncii, nu neapărat cea românească

Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a avut, luni, un discurs prin care a transmis studenţilor să se pregătească pentru piaţa europeană a muncii şi le-a spus acestora că veniturile în România nu pot creşte peste noapte.

Valentin Popa a declarat că în acest an sunt peste 4000 de noi studenţi la studii de licenţă, masterat şi doctorat, dintre care 12%, peste 470, au domiciliul în afara graniţelor României, în special din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi din Canada, Elveţia, Spania, Italia, Polonia, China şi Turkmenistan.

El a arătat că noul an universitar începe cu două noi programe de licenţă – Psihologie şi Asistenţă Medicală Generală – două programe de studiu aşteptate de mult şi la care a existat o deosebit de mare concurenţă.

Totodată, el a spus că anul acesta demarează şi cu un proiect de reabilitare şi mansardare a căminului nr. 1 din campus, iar primarul a semnat chiar luni dimineaţă autorizaţia de construcţie, menţionând că în continuare USV are încă mari probleme cu asigurarea locurilor de cazare a studenţilor.

Totodată, el a spus că va propune în Consiliul de Administraţie al USV să fie decontată partea de abonament auto pentru studenţi, care nu este susţinută de alte autorităţi.

„Ne propunem ca şi transportul auto să fie gratuit pentru studenţi aşa cum este gratuit şi transportul feroviar” a spus Popa.

El a mai arătat că, din punct de vedere didactic, cea mai importantă realizare este obţinerea gradului de încredere ridicat acordat USV de ARACIS.

„Ne gândim în egală măsură şi la migraţie, şi la demografie. Asistăm în societatea românească la o serie întreagă de discuţii legate de plecarea tinerilor şi a lucrătorilor în străinătate” a spus rectorul USV.

El a menţionat că sunt date oficiale care arată că 5,6 milioane de români lucrează în străinătate.

„Există foarte multe discuţii care pun aceste plecări pe seama imposibilităţii ţării de a-i menţine. Am uitat cu toţii că am luptat foarte mulţi ani pentru ca la 1 ianuarie 2007 să intrăm în UE, să avem dreptul de a călători, de a învăţa şi de a munci oriunde în Europa” a spus rectorul USV.

El a menţionat că românii au fost revoltaţi că, la mulţi ani după aderare, unele ţări au impus restricţii pe piaţa muncii şi au limitat accesul românilor în aceste ţări.

„Culmea, astăzi, obiectivele şi idealurile pentru care am luptat atâţia ani devin dezavantaje. Nu, dragii mei. Am luptat atâţia ani pentru a avea acest drept şi nu trebuie să fim supăraţi că nu mai există contribuabili ai fondurilor de pensii. Până la urmă am luptat ca românilor să le fie mai bine, în ţara noastră sau în marea ţară numită UE” a spus Valentin Popa.

Totodată, el a subliniat că studenţii trebuie să fie conştienţi că veniturile în România nu pot creşte peste noapte.

„Şi la momentul aderării, şi acum există discrepanţe majore între veniturile aceleiaşi categorii de angajaţi din România şi străinătate. Am învăţat şi eu şi aţi învăţat şi dumneavoastră că acest lucru se datorează, în principal, productivităţii muncii. (…) În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că investitorii străini nu vor veni în România să aducă bani de acasă pentru a avea în România salarii comparabile cu ţările vestice” a spus Popa.

Rectorul USV a explicat că România a intrat într-o economie de piaţă, a intrat într-o societate bazată pe profit, iar orice investitor are în vedere maximizarea profitului şi nu în mod neapărat bunăstarea angajaţilor, creşterea veniturilor acestora.

„În România, accentul pe bunăstarea şi drepturile angajaţilor se pune doar în instituţiile publice de stat, cu o excepţie: universităţile unde, încă, salarizarea se face pe bază de performanţă, se asigură salarii diferenţiate, iar această diferenţiere ar trebui accentuată anii următori atât timp cât bugetul ne permite” a mai declarat rectorul USV.

El a spus că a citit recent un interviu cu un CEO al unei mari companii multinaţionale care operează şi în România în domeniul IT şi era nemulţumit de calitatea absolvenţilor din România, dar cu toate acestea recunoştea că absolvenţii din România sunt peste media europeană.

Popa a precizat că orice angajator îşi doreşte absolvenţi cât mai repede şi cât mai bine pregătiţi, dar uită că faţă de acum 30 de ani, licenţa este de 4 ani, cu master de 2 ani, faţă de perioada când licenţa era de 5 ani şi 3 ani de stagiatură.

„Vă asigur, dragi studenţi, că Universitatea Suceava vă pregăteşte pentru o viaţă europeană a muncii, nu neapărat piaţa românească. Chiar dacă acest lucru nu este agreat de o parte a comentatorilor din România pentru că se reduce numărul de contribuabili, aveţi ocazia cu diploma obţinută la USV să lucraţi oriunde în Europa, oriunde în lume, doar că trebuie să şi munciţi” a spus Popa.

El a mai transmis bobocilor că deşi USV are cadre didactice foarte bune, să nu se lase numai în seama lor, pentru că partea importantă a muncii este a lor.

„Marile universităţi din lume sunt renumite prin calitatea studenţilor şi absolvenţilor care sunt în mare parte autodidacţi şi care, evident, au parte de profesori excepţionali, experţi în domeniul lor de cercetare” a conchis rectorul Valentin Popa. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: