La ceas de bilanţ

În amintirile noastre, ale cadrelor didactice, Septembrie înseamnă sunetul clopoţelului. Când se apropie 15 septembrie – anul acesta 9 septembrie – simţim o foială în suflet, o nelinişte bucuroasă pentru cei în activitate. Pentru dl Mircea Popescu, învăţător la Şcoala Gimnazială Falcău, comuna Brodina, este o altfel de foială: încununare a unui efort după o lungă perioadă – peste 45 de ani slujiţi cu devotament. Din ce în ce mai mult începe să se gândească la cuvintele lui Arsenie Papacioc: „Dacă te ajută Dumnezeu cu puţină sănătate şi cu puţină linişte, atunci mult mai bună e bătrâneţea”. La bătrâneţe, ca în fiecare toamnă, devii mai reflexiv. Ai mai mult timp, te mai lasă obligaţiile, alergi mai puţin, mintea se odihneşte şi, din ce ai adunat o viaţă întreagă, ai vreme să filmezi aşa, cu încetinitorul, şi să te uiţi la lucruri pe toate părţile lor. Dar nu putem trece cu vederea că adeseori îţi vine să asculţi, apoi să repeţi cuvintele din cântecul Mariei Ciobanu: „Roată, roată, mai învârtă-te o dată! Învârte, Doamne, roata vieţii, să am anii tinereţii”. Timpul n-a trecut degeaba peste dl Popescu, pentru că el a ştiut să-şi trăiască deplin fiecare clipă a vieţii cu toate provocările şi greutăţile, câştigând mult trăindu-şi viaţa frumos, bucurându-se de fiecare etapă a vieţii, căci fiecare are valoarea ei, dacă ne asumăm s-o parcurgem cu toată credinţa, dacă ne asumăm să-i pătrundem lecţia. Orele predate la clasă i-au constituit oaza de linişte. În ele a făcut tot ce a simţit că trebuie făcut pentru el, pentru copii, dar şi pentru ceilalţi, din preaplinul făpturii lui prin natura meseriei de educator. Cunoscând povestea de viaţă a fiecărui elev, a creat o lume pentru fiecare – exerciţiu ce dă o mare bogăţie interioară şi o experienţă unică. Copiii sunt mult mai neiertători decât adulţii, tocmai prin inocenţa şi prin onestitatea lor. De aceea dl Popescu i-a tratat mereu cu sinceritate şi cu normalitate; astfel a dobândit o apreciere şi o afecţiune la care poate nu se aştepta, dar este extrem de recunoscător. Pe de altă parte, explicaţia ritmului alert din profesie a reprezentat fanatismul lui de a fi la datorie, când a fost solicitat. De aceea se bucură de aprecierea, respectul, atât din partea colectivului de cadre didactice cu care a lucrat, dar şi din partea organelor de conducere comunale pentru contribuţia adusă. A fost consilier în mai multe legislaturi.

Acum, la ceas de pensionare, el va rămâne cu imaginea şcolarilor săi, care îl aşteptau în băncile lor din şcolile gimnaziale Falcău şi Brodina. Nu-şi îngăduia vreo întârziere sau absenţă, cu toate că drumul către şcoală era anevoios, fiind iarna înzăpezit. Îi vedea atenţi, aproape nemişcaţi în aşteptare. Orele se scurgeau pe nesimţite, dorinţa copiilor de a învăţa trecea peste orice bariere de oboseală. În ochii lor erau lumină, curăţenie şi bucurie pentru că un învăţător poate deschide „ferestre” nebănuite în sufletele lor. Anii vor trece. Dar gândurile îi vor fi pline mereu de chipul elevilor săi. Îi va vedea, îi va simţi, va călători imaginar prin generaţii şi generaţii. Cadrele didactice din toată comuna Brodina îi doresc multă sănătate şi viaţă de pensionar mult mai lungă decât cea de activitate la catedră!

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: