Doi colegi de clasă gimnazială au devenit elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”

De la cadet la elev de liceu militar a fost un singur pas: admiterea! Printre bobocii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc se numără şi doi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava care au participat anul trecut la proiectul „Săptămâna cadeţilor”.

Elevul Andrei Andriese şi eleva Teodora Andreea Ţăran au fost colegi de clasă şi au reuşit să îşi contureze alegerea liceului în urma experienţei avute la instituţia câmpulungeană.

Activitatea „Săptămâna cadeţilor” face parte din campania de promovare a Armatei României şi se realizează cu ajutorul schimburilor de experienţă între instituţiile militare şi civile de învăţământ. Astfel, elevii selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţiile civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor militari, pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituţie militară de învăţământ.

Întrebat despre experienţa avută, Andrei a menţionat: „În momentul în care am păşit pentru prima dată în curtea colegiului, am fost uimit de frumuseţea şi dimensiunea acestuia. La final mi-am promis faptul că nu va fi ultima dată când voi vedea această instituţie. Perioada de pregătire pentru admitere a fost dificilă, dar am avut ambiţia necesară de a trece peste toate probele. Faptul că am avut oportunitatea să exersez traseul utilitar-aplicativ a reprezentat un avantaj”.

„Experienţa de cadet a fost una inedită, m-au impresionat disciplina şi relaţia de respect dintre elevi şi cadre. Elevele care ne-au îndrumat m-au făcut să îmi doresc foarte mult să ajung la acest liceu. Pot să afirm faptul că nu regret decizia luată, m-am acomodat cu programul încărcat şi regulile acestei instituţii. Cerinţele nu sunt mari, trebuie doar să ni le asumăm, eu sunt motivată de faptul că voi avea cariera pe care mi-o doresc”, a spus Teodora.

Andrei şi Teodora se află în colegiul câmpulungean de pe data de 5 septembrie. Alături de colegii lor, au început perioada de pregătire pentru deschiderea anului şcolar. Comandantul de companie, locţiitorul acestuia şi elevii gradaţi le-au explicat noţiunile elementare de instrucţie. Bobocii au repetat salutul militar, descoperirea şi acoperirea, aşezarea în formaţie, alinierea, întoarcerile şi pasul de defilare. Toate aceste noţiuni fac parte din rutina zilnică a unui elev de colegiu militar.

Proiectul „Săptămâna cadeţilor” a fost organizat de Ministerul Apărării Naţionale, în perioada octombrie-noiembrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, la nivelul colegiilor naţionale militare şi şcolilor militare de maiştri militari şi subofiţeri. (GEORGIANA LUPU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: