Deschiderea „Parcului Prieteniei” la Bilca

 Duminică, 8 septembrie 2019, în comuna Bilca a avut loc un eveniment special. După o muncă de aproape 9 luni de zile, ore bune de voluntariat, contribuţii individuale ale tuturor celor care au dat o mână de ajutor, în colaborare cu autorităţile locale, grupul civic „Iniţiative pentru Bilca” a transformat un teren viran într-un adevărat spaţiu comunitar.

Parcul Prieteniei şi-a deschis duminică porţile, în prezenţa a peste 200 de săteni, tineri şi adulţi. Spaţiul cuprinde alei din piatră, băncuţe care te îndeamnă să te odihneşti la umbra copacilor înalţi, teren de volei, teren de fotbal, spaţiu de joacă pentru copii, zonă pentru grătare, un foişor, zonă pentru foc de tabără şi chiar o zonă pentru proiecţii în aer liber, toate realizate la iniţiativa şi prin implicarea unor oameni care au înţeles că au şi ei o responsabilitate pentru felul în care arată comuna lor. Şi n-au mai stat pe gânduri.

Participanţii s-au bucurat împreună de faptul că un teren viran din comuna lor a fost transformat într-un parc natural, unic în zonă. Copiii s-au întins în hamacele legate de copacii umbroşi, bătrânii povesteau cu nostalgie de vremuri trecute, iar în aceeaşi după-amiază, grupul civic a organizat şi o proiecţie în aer liber a meciului de fotbal România – Malta.

„Ne bucurăm că am reuşit să creăm acest spaţiu comunitar în comuna noastră, un loc unde oamenii pot petrece timpul frumos, pot citi pe o bancă, pot socializa, organiza un grătar sau chiar o proiecţie de film în aer liber. Ne-am dorit să vedem că Bilca se dezvoltă şi am trecut de la iniţiativă la acţiune. A fost o atmosferă cum n-am văzut de multă vreme în comună, un timp petrecut frumos împreună. Ar trebui să găsim mai des lucruri care ne unesc decât pe cele care ne dezbină, căci nu am ales să ne naştem cu toţii în aceeaşi comună, dar dacă soarta a decis astfel, e important să conştientizăm că bunul ei mers ţine de fiecare dintre noi. Sperăm ca prin acest efort, să determinăm şi alţi cetăţeni şi chiar alte comune să ne urmeze exemplul, să se implice pentru înfrumuseţarea vieţii de la ţară” au declarat Luca Ciubotaru, Iosif Cîrstean şi Sorin Puha, membri ai grupului civic „Iniţiative pentru Bilca”.

Întregul efort de amenajare a acestui parc s-a realizat prin contribuţia a peste 30 de săteni (de la utilaje pentru lucrări, muncă fizică, idei, donaţii în bani sau materiale – lemn, vopsele, obiecte etc.) şi cu sprijinul autorităţilor locale. Cert e că se poate, oamenii cu iniţiativă transformă comunitatea. Grupul civic „Iniţiative pentru Bilca” a apărut în urmă cu un an (în 2018), din prietenia unor cetăţeni ai comunei care şi-au dorit să dea ceva înapoi locului din care au plecat sau în care locuiesc. De la acţiuni culturale, sociale sau chiar refacerea unor porţi tradiţionale de la intrarea în comună, toate aceste acţiuni civice au arătat că acolo unde există iniţiativă şi oameni dispuşi să dea puţin din timpul lor şi pentru comunitate, apar şi rezultatele. (Echipa grupului „Iniţiative pentru Bilca”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: