Deputatul Ioan Bălan vrea să se asigure că bugetul pentru apărare al ţării nu a fost afectat de deficitul bugetar

> El cere ministrului Apărării să prezinte informaţii privind execuţia bugetară

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, să transmită informaţii privind execuţia bugetară a acestui domeniu, în condiţiile în care ţara a alocat 2% din PIB, fiind apreciată de preşedintele SUA, Donald Trump, semnându-se şi un memorandum între cele două ţări.

Bălan îi spune ministrului Apărării că, prin Declaraţia summit-ului din Ţara Galilor adoptată de şefii de stat şi de guvern participanţi la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din Ţara Galilor (4-5 septembrie 2014), statele membre şi-au asumat să respecte valoarea de referinţă a NATO de a asigura minim 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuielile raportate nevoilor de apărare.

În baza consensului politic obţinut de preşedintele României, ţara noastră a fost între primele state membre care a concretizat efectiv, prin programările bugetare anuale, alocarea a minimum 2% din PIB pentru apărare.

„Din păcate, însă, execuţiile bugetare anuale ne-au demonstrat că Guvernul îşi menţine cu dificultate acest angajament, fie din cauza întârzierilor în realizarea licitaţiilor pentru înzestrarea Armatei Române, fie din cauza imposibilităţii utilizării creditelor bugetare în ultimele două luni ale anului, fie chiar din necesitatea de a corecta deficitul bugetar tot mai mare de la un an la altul”, a arătat Ioan Bălan.

Potrivit lui, România a fost puternic apreciată pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, în special de preşedintele Statelor Unite ale Americii, iar acest angajament a condus deja la încheierea unui memorandum între ţara noastră şi partenerul nostru strategic, precum şi la alte direcţii de colaborare.

În aceste condiţii, Ioan Bălan cere ministrului Apărării să prezinte informaţii cu privire la execuţia bugetară preliminată a Ministerului Apărării Naţionale pentru primele 8 luni din anul 2019, dar şi cu privire la cheltuielile propuse/ realizate privind înzestrarea Armatei Române şi dacă Ministerul Apărării Naţionale va reuşi să realizeze programul pentru acest an.

„Vă solicit să precizaţi dacă există riscul ca, în condiţiile în care deficitul bugetar al bugetului general consolidat a urcat în primele 7 luni la peste 18 miliarde de lei, să fie afectat şi bugetul pentru apărare în acest an” a solicitat deputatul Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: