Mâine, la Vama

Confruntare între Greenpeace, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Romsilva, privind tăierile ilegale din pădurile Bucovinei

Reprezentanţii Greenpeace, cei ai Ministerului Apelor şi Pădurilor şi ai Romsilva se vor confrunta, marţi, în teren, privind neregulile semnalate de organizaţie privind tăierile ilegale din pădurile Bucovinei.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu Greenpeace, experţii săi au mers la final de iunie 2019 în inima Bucovinei pentru a investiga tăierile ilegale şi abuzurile semnalate de localnici, unde au găsit exploatări care nu respectă normele de mediu, tăieri de arbori nemarcaţi, gatere şi depozite de lemn nemonitorizate, sute de metri cubi de lemn transportat fără aviz, oameni ai locului ameninţaţi şi agresaţi pentru că documentează delictele.

Pe de altă parte, Romsilva pretinde că aceste nereguli nu există şi că Greenpeace dezinformează.

În aceste condiţii, în data de 6 august, organizaţia de mediu îi va confrunta cu situaţia reală din teren pe Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva, Daniel-Constantin Coroamă, secretarul de stat pentru păduri din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, şi pe directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

„Greenpeace România va arăta autorităţilor câteva cazuri flagrante din miile care au loc în fiecare zi în pădurile României, ce dispar în ritmul a 3 hectare pe oră (adică vreo 6 terenuri de fotbal). La rândul lor, autorităţile vor încerca să demonstreze de faţă cu presa că toate tăierile sunt «conforme», după cum au răspuns într-un comunicat oficial” se arată în comunicatul Greenpeace.

La sediul Ocolului Silvic Vama, reprezentanţii Greenpeace vor prezenta raportul de investigaţie, iar directorul Romsilva va face o prezentare a programelor de îngrijire şi regenerare a pădurilor, iar vizita va continua în pădure şi pe drumurile adiacente, unde Greenpeace a semnalat infracţiuni flagrante, pentru a înţelege situaţia din teren şi nevoia urgentă de a repune în funcţiune SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase), apreciat drept un sistem depăşit în prezent de tehnicile de furt, pentru care se cer soluţii de mai bine de 2 ani”.

„Estimările experţilor forestieri variază de la 9 la 20 de milioane de metri cubi de lemn furaţi pe an. Datele oficiale din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor spun că se taie cu totul doar 18 milioane de metri cubi pe an. Întâlnirea cu autorităţile chiar în păduri grav afectate de practicile devenite deja normă va aduce mai multă lumină asupra unui fenomen de maxim interes public” arată organizaţia de mediu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: