15 milioane de euro, bani intraţi, de-a lungul anilor, în termoficarea suceveană

> Pierderile sunt de 39%, comparativ cu 50%, cât erau la înainte de începerea intervenţiilor pentru reabilitarea sistemului de transport şi a punctelor termice > „Soluţia este sistemul centralizat, aşa cum este în lumea civilizată, nu ca la noi, în România – fără să creăm panică –, cu câte o mică «bombă» în fiecare apartament, consideră primarul Ion Lungu

 În termen de 60 de zile de la preluarea prin concesionare, municipiul Suceava trebuia să transfere către Thermonet instalaţiile absolut necesare prestării serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură. Demersul nu s-a materializat nici până în prezent, cauza constituind-o litigiul pe care autorităţile administraţiei publice locale îl au cu vechiul operator, Termica, şi care priveşte tocmai echipamentele cu pricina. În aceste condiţii, primarul Ion Lungu crede că actualul prestator poate proceda oricând la rezilierea unilaterală a contractului, fără să rişte vreo sancţiune.

„Nici până acum nu am predat acele instalaţii de transport şi distribuţie, iar dacă mâine dimineaţă cei de la Thermonet vor să rezilieze contractul unilateral, îl reziliază fără niciun fel de penalitate şi posibilitate de intervenţie din partea noastră. Suntem în culpă că nu am predat acele utilaje şi instalaţii, întrucât avem procese cu Termica, fosta societate revendicând o parte din acele echipamente. Procesele pot dura ani de zile, şi nu există vreo certitudine asupra modului în care se vor încheia în final. Am intrat în această horă, iar în ultimii ani am dat peste 15 milioane de euro la termoficare şi, din păcate, problema tot nu a fost rezolvată” a punctat edilul-şef. Declaraţiile survin cererii Thermonet de majorare a tarifului de transport, furnizare şi distribuire cu 10%, un proiect de hotărâre urmând fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din această lună a Consiliului Local.

Tot cu această ocazie a fost prezentat şi bilanţul termoenergetic, cu rol în stabilirea pierderilor de pe reţele. Potrivit documentaţiei, acestea sunt de 39%, comparativ cu 50%, cât erau la înainte de începerea intervenţiilor pentru reabilitarea sistemului de transport şi a punctelor termice.

Municipiul Suceava vrea să atragă finanţare europeană POIM, însă procedurile birocratice sunt anevoioase şi îndelungate

„În 2019, majorarea va aduce un efort financiar suplimentar din partea municipalităţii, de un milion de lei. Nu avem soluţii, pentru că nimeni nu ar putea să-şi permită să spună că nu dăm căldură în iarna următoare” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Potrivit edilului-şef, sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă rămâne, în continuare, o opţiune de luat în calcul, deşi în urmă cu 10 ani s-ar fi putut lua o decizie de renunţare la acesta. „Totuşi, soluţia este sistemul centralizat. Aşa este în lumea civilizată, nu ca la noi, în România – fără să creăm panică –, cu câte o mică «bombă» în fiecare apartament, cu noxe şi cu poluare de la un vecin la altul” a explicat Ion Lungu. Municipiul Suceava face, în continuare, demersuri pentru accesarea de finanţare nerambursabilă europeană în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, însă procedurile birocratice sunt anevoioase şi îndelungate.

Potrivit unei hotărâri de la jumătatea anului 2017 a Consiliului Local, consumatorii casnici achită 75% din totalul facturat de prestatorul serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură, în timp ce doar 25% este compensat din vistieria municipală, creşterea fiind de 20% în defavoarea populaţiei.

Reamintim, Thermonet a preluat în concesiune sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic din Suceava pe data de 15 octombrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: