Nuşa noastră

Se vor împlini, nu peste mult timp, 50 de ani de când a luat fiinţă, pe lângă Casa orăşenească de cultură din Câmpulung Moldovenesc, Clubul „Femina”. Programul instituţiei cuprindea şi funcţionarea unor cercuri cu activităţi diverse, printre care un cerc de cusut-ţesut. Ca metodistă, îndrumător cultural, răspundeam şi de acest cerc. I-am propus conducătoarei de atunci, maestra Viorica Blănaru, să completăm activitatea şi cu teme educative şi relaxante, ca un fel de şezătoare pe care în copilăria mea o văzusem la clăcile de desfăcat porumb.

Acestea au constituit nucleul activităţii multiple pe care clubul le-a oferit-o în ani zecilor de femei câmpulungence, de diferite vârste şi profesii.

De multă apreciere se bucurau în programele noastre excursiile şi drumeţiile, nu numai în localitate şi prin împrejurimi, ci şi în multe zone din ţară. Au fost vizitate astfel nu numai monumentele istorice din judeţul Suceava şi din Moldova, ci şi cele din Ardeal (Mureş, Maramureş etc.) şi din alte locuri.

Au trecut anii. Multe din cele vechi s-au petrecut, prea puţine sunt tinerele de astăzi care se pot desprinde de activităţile lor cotidiene spre a participa la întâlnirile clubului. Dar acesta continuă să existe, constituind un loc plăcut de socializare, îndeosebi pentru pensionare sau alte femei dornice să ne însoţească. Printre acestea se numără şi cele mai noi membre ale clubului, doamnele Aurica Eremia şi Elena Nisioi (Nuşa). Despre dna Eremia vom mai vorbi…

Nuşa noastră este nu numai un nume, ci a dobândit şi un renume între oamenii de bază ai Câmpulungului. Despre ea vă vom vorbi cu cinstirea şi respectul pe care îl merită. Este una dintre femeile de succes ale urbei, cunoscută acum şi mai departe.

Are 51 de ani, iar povestea ei am auzit-o, mai pe larg, la recenta noastră întâlnire într-un loc mirific, o nouă atracţie turistică a oraşului de care se leagă numele acesteia. Este vorba de Complexul monahal „Acoperământul Maicii Domnului” de pe Valea Seacă (o zonă a Câmpulungului, din apropierea masivului Rarău).

De ce am ales această locaţie? Pentru că Nuşa noastră, împreună cu soţul său, Constantin Nisioi, şi familia sa au construit pe proprietatea lor un complex monahal numit „Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, în care vieţuiesc 12 măicuţe, complexul fiind condus acum, după părintele Gavrilă, de egumenul Haralambie Cojocaru.

Cum a ajuns eroina noastră să ia, împreună cu familia, hotărârea de a-şi cheltui o parte din veniturile dobândite prin muncă pentru a ridica şi susţine aici bunul mers al unui locaş de cult?

 Nuşa ne povesteşte:

 „Aveam 12 ani când am făcut primul meu pelerinaj la mănăstirea de pe Rarău. Era chemarea Maicii Domnului din Icoana Făcătoare de Minuni, pe care o simt de atunci prezentă mereu în viaţa mea şi care am avut fericirea să fie adusă şi să mă însoţească la sfinţirea ctitoriei pe care am realizat-o. De aceea socot că tot ce am realizat până acum este darul pe care mi l-a dat, poate nu întotdeauna meritat, Maica Domnului.”

„Femeia de succes de astăzi este rodul credinţei şi a unei munci intense împreună cu soţul şi cei patru copii ai mei.” (Radu-Ionuţ, Petru-Lucian, Aurelia-Maria, Ilie), toţi împliniţi şi cu care mă mândresc.”

Nuşa, cum o numesc toţi, şi-a început afacerea de succes de astăzi prin a pregăti dulciuri pentru anumite evenimente.

De la tatăl său, Aurel Mercheş, care a lucrat ca bucătar la Liceul Militar, a moştenit abilităţi în arta culinară. Acesta a plecat însă în lumea umbrelor mult prea tânăr. Mama, Agripina, care îi este aproape şi astăzi, i-a transmis spiritul comercial, care a ajutat-o pe Nuşa să-şi dezvolte mult afacerea. A înfiinţat un laborator de patiserie, produsele sale, îndeosebi tradiţionalul cozonac şi gogoşile pregătite ca pe vremea strămoşilor, fiind căutate nu numai la unităţile de desfacere din localitate, dar şi din Vatra Dornei. Şi au ajuns, prin catering, să fie solicitate şi în Anglia şi în alte locuri din Europa! Nuşa, împreună cu cei 40 de angajaţi (a creat locuri de muncă îndeosebi pentru femei), pregăteşte mâncăruri gustoase, nu numai dulciuri, pentru diverse evenimente oriunde este solicitată. Asigură masa prin serviciul de catering şi familiilor mai restrânse care o solicită.

Cum a înţeles această fiinţă să mulţumească lui Dumnezeu pentru tot ce a realizat în viaţă? Prin fapte bune. Dacă o familie nu dispune de posibilităţi financiare să se descurce după tradiţii la un eveniment fie el vesel sau trist, Nuşa îi sare în ajutor. De peste 6 ani are grijă de o fiinţă neajutorată, cu probleme de sănătate mintală, fost profesor universitar, care nu mai are pe nimeni să o ajute. Este prezentă cu contribuţia sa materială la evenimente culturale, la activităţi sociale. Am putea da multe exemple, de mai mică sau mai mare importanţă, la care acest om bun şi darnic este prezent cu obolul său…

Cea mai importantă realizare în acest plan este ctitorirea mănăstirii de pe Valea Seacă, care, deşi nu este încă total finalizată, a început să atragă nu numai credincioşi din zonă, ci şi turiştii care poposesc la Câmpulung, care întotdeauna aici se bucură de ospitalitatea bucovineanului.

Deocamdată slujbele se oficiază în biserica amenajată în incinta impunătoarei clădiri construite, biserică ce poartă numele Sfinţiilor Împăraţi Constantin şi Elena, cinstind astăzi şi numele ctitorilor Constantin şi Elena Nisioi. Complexul monahal dispune de sală de mese, bibliotecă, zece locuri de cazare, locuri de parcare şi de alte utilităţi de care au nevoie vizitatorii. Familia Nisioi continuă să susţină material buna funcţionare a complexului, cu speranţa că atunci când va fi demarată construcţia propriu-zisă a mănăstirii, se vor implica toţi cei care au chemarea şi dispun de posibilităţi să sprijine dezvoltarea spirituală a Câmpulungului şi prin acest locaş de cult şi locul deosebit de frumos care i-a fost destinat în această parte a ţării din Grădina Maici Domnului, cum a fost numită România noastră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: