Mă mândresc cu oraşul meu natal

Oraşul Gura Humorului a trăit, în aceste zile de vară, onoarea de a fi reşedinţa Festivalului internaţional de grafică satirică şi literatură umoristică „Umor la Gura Humorului”, ediţia 29. Îmi amintesc cu bucurie că, în calitate de elev, am fost prezent la 9 ediţii ale acestui eveniment cultural, când l-am admirat pe marele caricaturist Ştefan Popa-Popa’s, în prezent cel mai rapid creator de grafică satirică din întreaga lume.

Oraşul meu, Gura Humorului, are şi un recunoscut pictor, pe Radu Bercea, cunoscut şi peste hotare, care, prin drama vieţii sale, din anii tinereţii, a scos la lumină şi nedreptele pedepse ale trecutului nu prea îndepărtat. Mă bucur pentru succesele poetului Sorin Poclitaru, fiu al oraşului, iar ani la rând l-am admirat şi-l preţuiesc pe profesorul Gheorghe Solcan, creator umorist şi cunoscut prozator. Pentru mine este unic prin dramatizarea şi punerea în scenă a unor capitole din opera iubitului de neuitat, scriitorul Ion Creangă. Îmi exprim satisfacţia că în fruntea activităţii culturale din oraş se află în prezent profesorul doctor în muzică Sever Paraschiv Dumitrache, pe care-l ştiu din anii mei de elev. În aceste zile mi-am amintit cu plăcere că în 1999 (28-30 mai), la cea de-a IX-a ediţie a festivalului, când preşedinte de onoare era Ştefan-Popa Popa’s, am primit şi eu un premiu de excelenţă pentru grafică satirică. Pentru că Voroneţul face parte din oraş, l-am urmărit în toată istoria noastră pe marele Ştefan al Moldovei şi l-am tot chemat prin versurile lui Mihai Eminescu „Ştefane, Măria ta, tu la Putna nu mai sta”… şi a poposit statuia la noi în piaţa centrală a oraşului prin devotamentul şi voinţa domnului primar ing. Marius Ursaciuc la aniversarea a 525 de ani de la atestarea documentară a oraşului.

Cu acel prilej au fost vernisate două expoziţii de numismatică, una dedicată lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi una poetului naţional Mihai Eminescu, ambele fiind rezultatul pasiunii seniorului bucovinean Gavril Lavric.

Iată de ce trebuie să fim mândri cu oamenii noştri, cu istoria noastră a Bucovinei, unde trecutul îşi dă mâna mereu cu prezentul nostru şi pentru viitor!

GORGOS ANDREI,

Bucureşti

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: