Cultivarea varietăţilor şi a soiurilor de moşmon în zona montană

Moşmonul (Mespilus germanica) este un pom fructifer vechi de pe vremea dacilor, care se cultivă în grădinile şi în livezile fermierilor din zona montană a României. Varietăţile de moşmon cele mai răspândite în grădinile fermierilor din zona montană sunt: De Moşna şi De Moldova. Soiurile de moşmon care se cultivă cel mai mult în livezile fermierilor din zona montană sunt: Aurii, Aromate şi Moldoveneşti. Aceste soiuri şi varietăţi de moşmon găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de productivitate în zona montană pe solurile luto-argiloase, brun-roşcate de pădure şi cernoziomice, cât şi pe solurile fertile, bine lucrate, bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-vestică. Lucrările care se pretează la cultura moşmonului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, executarea de praşile manuale în jurul pomului, efectuarea tăierilor de corecţie, de rodire şi de fructificare, irigarea prin brazde şi prin picurare în perioada secetei şi ori de câte ori este nevoie, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi al insecticidelor existente la ora actuală pe piaţa noastră agricolă şi recoltarea fructelor în luna septembrie.

Conform cercetărilor horticole şi naturiste s-a scos în evidenţă faptul că moşmonul are şi foarte multe efecte terapeutice. Consumul proaspăt de moşmoane vindecă: bolile articulare şi reumatismale, durerile stomacale, bolile de ficat şi de rinichi şi facilitează digestia. Preparatele din fructele de moşmon au acţiune astringentă, diuretică şi revitalizantă pentru organismul uman. Datorită efectelor terapeutice deosebite moşomonul este un pom fructifer care merită să fie cât mai mult extins în grădinile şi în livezile fermierilor din întreaga zonă montană a României. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: