Rădăuți

Călătorie în lumea păpuşilor

…Şi nu au fost expuse orice fel de păpuşi, ci numai din porţelan. Consider strălucită ideea colectivului de la Muzeul „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din municipiul Rădăuţi, colectiv condus de Ilie Olărean. N-au vrut să-mi spună de efortul depus pentru colecţionarea celor 152 de păpuşi (câte sunt expuse) de toate felurile. Dar mi-am închipuit că, pe lângă multele păpuşi puse la dispoziţie de cele două colecţionare vestite, Corina Moroşan şi Emanoila Cimpoieşu-Radomir, care-au adus zeci de păpuşi, au sărit în ajutor şi alte persoane, plus elevii de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Rădăuţi.

Expoziţia a fost amenajată în „Sala albă” a muzeului rădăuţean, care-a fost transformată într-o casă cu aspect ţărănesc. Aspectul rustic îl dau lăicerele atârnate pe cei trei pereţi. Pe piedestale cu mai multe trepte au fost aşezate păpuşile. Când intri în sală şi vezi o sumedenie de păpuşi, te aştepţi să izbucnească o hărmălaie mare, aşa, ca-ntre copii. Dar păpuşile stau cuminţi, te privesc cu nişte ochi mari, de toate culorile şi parcă aşteaptă să le spui care este cea mai frumoasă. Dar eu, pentru a nu stârni proteste, am spus că toate sunt foarte frumoase. Să ştiţi că nu le-am minţit!

Dar, fie vorba între noi, pentru că sunt din diverse perioade, păpuşile sunt, totuşi, diferite. Au fost aşezate pe piedestale în aşa fel, încât parcă sesizezi evoluţia acestora pe scara istoriei, de la păpuşi foarte simple la adevărate zâne. Şi îmbrăcămintea lor este foarte frumoasă şi diversă. Deh, fiecare păpuşă, după vremea în care a fost creată. Am întâlnit chiar păpuşi din sec. al XIX-lea. Oare cum au fost păstrate până acum? Dar ce nu face un colecţionar înrăit?

Lucia Georgescu, membră a colectivului organizator, colectiv condus de Ilie Olărean, mi-a declarat: „Observaţi că la intrare, pe partea dreaptă, stă o bătrânică într-un costum foarte vechi, care te îmbie să-i asculţi poveştile, nu numai să admiri păpuşile şi costumele lor. Chiar în faţa intrării, pe-o masă, am amenajat un tablou rustic, unde vedeţi păpuşi de mai multe naţionalităţi, nu numai româneşti. În partea dreaptă am amenajat un tablou cu păpuşi indiene. În celălalt colţ este o căsuţă cu poveşti, de la care puteţi împrumuta cărţi pentru citit. Chiar în mijlocul sălii, am agăţat de tavan câteva trapeze, la care evoluează păpuşi în costume de clovn.

Alina Văcărean a ţinut să adauge: „Expoziţia a fost organizată de noi toţi, cu scopul ca vizitatorii să călătorească pe undele amintirilor în lumea fermecată a copilăriei, să-şi aducă aminte de cele petrecute atunci. La intrare, lângă căsuţă, avem un căluţ din lemn, vechi de peste un secol, adus de dna Corina Moroşan. Mă mir că l-a păstrat atâţia ani, pentru că l-a avut în copilărie şi, după cum a socotit dânsa, este la a treia generaţie. Nu este el păpuşă, dar este o raritate şi merita să fie văzut”.

„Observaţi că pe pereţi am afişat mai multe desene care reprezintă păpuşi. La acest capitol am fost sprijiniţi efectiv de conducerea Şcolii Gimnaziale «Bogdan Vodă», prin elevii care-au executat aceste desene, majoritatea din imaginaţie. Copiii ne-au adus multe desene” a adăugat Maia Hrehorciuc.

Interesându-mă despre popularizarea expoziţiei, Aurica Postolachi a spus: „Am popularizat-o, în primul rând, la şcoala cu care am stabilit să colaborăm, Şcoala «Bogdan Vodă», cu care ne-am înţeles ca elevii să ne execute desene cu păpuşi. Fiind integrată în manifestarea «Zilele oraşului», am folosit şi noi presa, postul de radio local şi postul TV Cromtel. În plus, am confecţionat şi pus afişe la sediul nostru, la casa de cultură şi în câteva puncte din oraş”.

Am asistat la o expoziţie inedită, pentru prima dată organizată în oraş, care va fi deschisă până la sfârşitul lunii.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI