Frământările unui preot

Se împlinesc, în 2019, douăzeci de ani de când s-a luat decizia de înfiinţare a unei parohii în cartierul de blocuri Bodea, pentru numeroşii săi locuitori. La iniţiativa parohului de atunci al Bisericii „Sf. Nicolae”, din Câmpulung Moldovenesc, părintele Dragoş Păduraru, aici s-a înălţat Biserica „Sf. Petru şi Pavel”, lucrările de finalizare fiind continuate de părintele dr. Cojocaru Nicolae, care a preluat păstorirea acestei parohii din 2005, când biserica a fost sfinţită.

Pensionându-se, acestuia i-a urmat preotul Gabriel Grosu, care funcţionase timp de douăzeci de ani ca misionar la Spitalul de Psihiatrie şi la cel Municipal din localitate. Cunoscut ca un preot dăruit şi om de suflet, care s-a implicat în multe activităţi ce au venit în sprijinul celor trataţi pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale (sera, unde şi-au găsit mulţi dintre aceşti bolnavi locuri de muncă sau posibilitatea de a deveni folositori prin activităţile organizate aici; Cenaclul Literar „Floare de Colţ” organizat pentru cei cu talente literare şi alte asemenea activităţi), părintele Grosu doreşte să asigure şi în parohia pe care o păstoreşte condiţii civilizate pentru enoriaşii săi, legate de viaţa spirituală.

S-a reuşit a se aduna suma necesară pentru încălzirea cu gaze, frigul fiind un impediment mai ales pentru persoanele vârstnice şi pentru copii. Au rămas însă de rezolvat probleme deosebit de stringente precum colectarea şi deversarea în sistemul de canalizare al oraşului a apelor pluviale, care s-au infiltrat sub fundaţie şi care menţin umede şi friguroase zidurile lăcaşului de cult. Este nevoie de o casă mortuară, cerinţele de azi nemaipermiţând depunerea la locuinţă a celor decedaţi. Vara, bătrânii îşi petrec timpul în părculeţul cartierului. În sezonul rece aceştia au nevoie însă de un sediu pentru a socializa şi a-şi petrece plăcut timpul. De aceea, părintele care se luptă pentru construirea aici şi a unui prăznicar, doreşte să amenajeze în această clădire şi un fel de club pentru cei vârstnici, unde să poată învăţa şi copiii care nu au condiţii acasă. În cartier există mulţi profesori pensionari, intenţia părintelui fiind de a-i antrena pe aceştia să acorde meditaţii copiilor care au nevoie să fie ajutaţi şi nu dispun de posibilităţi financiare. Şi-a mai propus realizarea unui aghezmatar în faţa bisericii. A şi început să facă proiecte, documentaţii, dar este nevoie şi de sprijin financiar. De bună seamă că îşi vor aduce contribuţia enoriaşii parohiei şi alţi oameni care vor dori să o sprijine. Dar speranţa părintelui Grosu este că va fi sprijinit şi de Primăria municipiului. Poate că posibilităţile financiare vor permite. Doamne ajută!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI