„Mugurii de vis” au dat roade

„Am pornit la drum, împreună cu colegul meu, Gheorghe Săndulescu, cu care am absolvit acum 45 ani Şcoala de Ofiţeri de Muzică. Ne-a animat dorinţa de a pune în valoare şi promova talentele tinere, interpreţi de muzică instrumentală. Cu insistenţe şi dăruire am reuşit şi iată-ne la prima ediţie a Festivalului-concurs «Muguri de Vis»”.

Mărturisirea aparţine unuia dintre iniţiatorii acestei acţiuni, profesorul şi compozitorul Alexandru Ionescu din Bucureşti, directorul Şcolii Particulare de Muzică „Cristea Zalu”, din cadrul Asociaţiei Culturale „Prietenii muzicii”. Provenind dintr-o familie de muzicieni, sprijinit mai cu seamă de sora sa, Octavia Crăciun, profesoară de pian (care a şi fost prezentatoarea concursului la care ne referim), acesta, ca şi profesorul Gheorghe Săndulescu, a fost animat în această întreprindere de dorinţa nobilă de a promova – mai ales în rândul generaţiilor tinere, a copiilor – muzica cultă.

În organizarea Clubului Rotary, festivalul s-a desfăşurat la Câmpulung Moldovenesc, în ziua de 1 Iunie, la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din localitate, manifestarea fiind dedicată celor sărbătoriţi, copiii.

50 de copii talentaţi, interpreţi la pian, vioară sau canto, s-au prezentat pe scenă, pe categorii de vârstă. Juriul fost format din profesorul şi compozitorul Al. Ionescu, directorul acestei prime ediţii; preşedintele juriului a fost profesoara de educaţie muzicală Ozana Alexe din Bucureşti, din juriu mai făcând parte profesorii câmpulungeni Doiniţa Vasiliu de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Romeo Constantin Grosu, de la Clubul Copiilor.

Au participat, alături de copiii din Formaţia „Amadeus junior”, pregătiţi cu multă dăruire de profesorul Gheorghe Săndulescu, reprezentanţi ai Şcolii Particulare de Muzică „Cristea Zalu” din cadrul asociaţiei bucureştene „Prietenii muzicii”, pregătiţi de cei din familia profesorului Al. Ionescu şi alte cadre, precum şi un ansamblu vocal din Corneţeni, judeţul Ilfov, condus de inimosul profesor Marius Cruceanu.

Concluzia numerosului public – adulţi şi copii, părinţi, educatori şi alţi iubitori de muzică (care nu odată au aplaudat în picioare interpreţii), întărită de altfel de toţi membrii juriului – a fost că „unii copii şi-au depăşit vârsta şi ne-au uimit prin ţinuta lor artistică, prin seriozitatea cu care s-au prezentat în concurs şi nu în ultimul rând prin calitatea interpretării”.

Este greu să-i aminteşti pe toţi cei 50 de concurenţi, mai cu seamă ca jurizarea s-a făcut pe categorii de vârstă, primul premiat fiind micuţul Luca Zota, de numai 6 ani. De la acesta şi până le cel care a obţinut trofeul festivalului, Andrei Cosma, din Bucureşti, interpret la pian, toţi copiii merită pe deplin aprecierea juriului şi a spectatorilor.

Interpretând muzică de Bach, Mozart, Händel şi alţi clasici ai muzicii culte sau reuşitele şi antrenantele compoziţii la pian ale lui Alexandru Ionescu, s-au detaşat, totuşi, în afară de micuţul Luca Zota, Diana Tătar, de 13 ani, Bogdan Ţâmpău şi Ilinca Gagniuc, de 12 ani, care au obţinut premiul I, sau Alexia David, cu premiul special al juriului. Au avut o evoluţie frumoasă Daria Paziuc, Matei Ţilică care au obţinut premiul I sau, după cum aprecia profesorul Săndulescu, o evoluţie de excepţie Sofia Ababei, Mara Gagniuc, Alessia Sacară, interpreţi la pian şi respectiv vioară, care merită menţionaţi pentru evoluţia lor, şi soliştii vocali Andreea Boca, Iulia Şalvari, Emilia Rusu (categoria 9-12 ani). Juriul a apreciat şi premiat atât orchestra „Amadeus junior” cât şi formaţia din Corneţeni, care în afară de participarea, prin interpreţi individuali, la concurs, a susţinut şi un frumos şi apreciat program muzical (orchestră şi respectiv grup vocal-coral, solişti la canto sau la instrumente) care a încântat publicul. Am menţiona-o pe micuţa sadoveancă Emilia Rusu, de 11 ani, care a impresionat în mod deosebit prin interpretarea unei doine-blestem împotriva războiului, prezentându-se la nivelul unui profesionist.

Prof. Gheorghe Săndulescu (după cum se ştie, a fost nevoit să-şi întrerupă cariera de şef al muzicii militare în urma unui accident) s-a dedicat pregătirii copiilor la pian şi vioară, obţinând într-un timp relativ scurt rezultate peste aşteptări. De la mica formaţie alcătuită din câţiva interpreţi la vioară, a ajuns să se prezinte în faţa publicului cu o orchestră bine închegată şi cu interpreţi la vioară, pian şi alte instrumente, inclusiv solişti canto, participând la manifestări de anvergură organizate în Câmpulung, dar şi la concursurile organizate în alte localităţi ale judeţului şi nu numai. Vom vorbi despre aceasta în alt articol.

La rândul lor, bucureştenii, elevi ai Şcolii „Cristea Zalu”, s-au afirmat în competiţiile la care au participat primind premii şi medalii.

Este meritorie activitatea Clubului Rotary Rarău din Câmpulung Moldovenesc care, pe lângă multe activităţi sociale de sprijinire a copiilor, s-a implicat, prin dna dr. Petronela Paziuc, şi în organizarea şi sprijinirea materială a acestui festival concurs. Preşedinta juriului, dna prof. Ozana Alexe, aprecia în acest sens „organizarea de excepţie, ospitalitatea câmpulungenilor”, manifestându-şi în acelaşi timp bucuria de a revedea acest frumos colţ de ţară.

Prima ediţie s-a desfăşurat cu rezultate ce ne dau speranţa că acest concurs, spre mândria noastră, a tuturor, se va desfăşura în continuare aici, la Câmpulung, cu sprijinul autorităţilor locale, activitatea având menirea să contribuie şi mai mult la dezvoltarea vieţii culturale şi spirituale a acestor locuri.

ARTEMISIA IGNĂTESCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: