Constantin Chiriac a fost decorat cu „Ordinul Soarelui Răsare“ de către Guvernul Japoniei – cel mai înalt ordin japonez acordat cetăţenilor străini

„Pentru contribuţia adusă la promovarea culturii japoneze în România şi a schimburilor în domeniul artistic între Japonia şi România, domnului Constantin Chiriac i-a fost conferit Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon).

Preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe care l-a înfiinţat din proprie iniţiativă în anul 1994, domnul Constantin Chiriac a făcut ca acest Festival să se dezvolte de la unul de mici dimensiuni, adresat exclusiv studenţilor, la ceea ce este astăzi, unul dintre cele trei mari festivaluri de teatru din Europa. Încă de la începutul acestui proces a contribuit la prezentarea artei spectacolului din Japonia în România şi la promovarea înţelegerii Japoniei prin intermediul artei. Pentru Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu au fost selecţionaţi în fiecare an aproximativ 20 de voluntari japonezi, care au colaborat cu voluntarii români, contribuind semnificativ la schimburile dintre artiştii japonezi şi cei români.

În calitate de director al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, domnul Constantin Chiriac a avut un rol central în schimburile în domeniul teatral dintre Japonia şi România, prin producţia unor spectacole în colaborare cu regizori japonezi. De asemenea, în calitate de profesor al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, dumnealui a creat cadrul pentru interacţiunea cu studenţi de la multe universităţi din Japonia, contribuind la formarea în Japonia a unor oameni care să îşi aducă aportul societăţii prin intermediul artei spectacolului. Printr-un proiect de schimb între regizorii tineri, cu scopul de a forma noi artişti, dumnealui a desfăşurat activităţi de educare a tinerilor japonezi, învăţându-i contribuţia potenţială a artei spectacolului la nivel social şi local.” Extras din comunicatul de presă emis de Ambasada Japoniei în România

Constantin Chiriac a spus că este o distincţie acordată întregii echipe a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ (TNRS) şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

„A fost o mare onoare şi bucurie să primim anunţul oficial al decorării de către Guvernul Japoniei cu cea mai înaltă distincţie acordată cetăţenilor străini. Este, din punctul meu de vedere, o distincţie acordată întregii echipe a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, acordată pentru tot ceea ce construim împreună de 26 ani în domeniul cooperării culturale, educaţionale, al programelor de tineret, către toate instituţiile pe care le conduc şi Japonia. Avem o prezenţă japoneză foarte importantă în FITS 2019 şi pregătim acum proiectul strategic – turneul cu „Povestea prinţesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, spectacol multipremiat la Gala UNITER din acest an, la Jocurile Culturale şi Olimpice din Japonia, un turneu ce va avea loc în mai multe oraşe. Ceremonia de acordare a acestei distincţii va avea loc la Bucureşti, la reşedinţa ambasadorului, la o dată care este acum în curs de negociere (final de septembrie sau început de octombrie). Ca reverenţă pentru această înaltă distincţie, vom relua spectacolul „Fantoma e aici”, după textul lui Kobo Abe, regia lui Kushida Kazuyoshi, spectacol în care am rolul principal”, CONSTANTIN CHIRIAC, director general TNRS, preşedinte FITS.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: