Elevii de la CSI „Sf. Andrei” din Gura Humorului se implică în lupta contra fumatului

Elevii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) „Sf. Andrei” din Gura Humorului au marcat vineri, 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun prin activităţi diverse şi pline de învăţăminte. „O şcoală fără fumuri!…” este genericul ales de elevi pentru această manifestare, după o amplă şi serioasă documentare pe internet.

Participanţii au avut ocazia de a fi informaţi cu privire la pericolul pe care îl reprezintă tutunul în rândul oamenilor în general, dar mai ales în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor aflaţi în plin proces de creştere şi dezvoltare.

Statisticile prezentate au avut darul de a-i pune pe elevi în situaţia de a conştientiza că o ţigară sau mai multe ţigări pe zi pot avea consecinţe nebănuite şi deosebit de grave asupra stării lor de sănătate.

Pentru a înţelege mai bine riscurile la care se supun cei care fumează, elevii au fost provocaţi să experimenteze efectul pe care îl are fumul de la o banală ţigară asupra unor norişori de vată. Experimentul a avut menirea de a le „sugera” că fumul lasă urme urâte în plămânii lor.

Nu a fost uitat nici fumatul pasiv, care, din păcate, este la fel de periculos şi face destule victime colaterale, aşa cum au văzut că se precizează în rapoartele recent realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Activitatea a fost antrenantă, elevii au pus întrebări, au dat exemple din viaţa reală, au fost interesaţi de modalităţile pe care le au la îndemână pentru a lupta cu acest viciu şi au aflat un lucru foarte important: faptul că pot apela inclusiv la ajutor medical.

La finalul activităţii, elevii au dorit să se implice în transmiterea mesajelor de stopare a fumatului în rândul colegilor lor şi, pentru aceasta, au realizat două postere cu îndemnuri în acest sens, postere care şi-au găsit locul la etajele unu şi doi ale clădirii şcolii, astfel încât să fie văzute de „cei interesaţi”.

Cadrele didactice care au coordonat activitatea – prof. Chichifoi Mariana, prof. Dabija Doiniţa Dumitriţa, prof. Culidiuc Militina Cleopatra şi prof. Cojoleancă Raluca Elena – apreciază că activitatea a avut impact şi că mai multe activităţi de acest tip au rol de prevenţie şi determină un comportament responsabil în rândul elevilor, astfel încât să se prevină apariţia unor dependenţe mult mai greu apoi de înlăturat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: