Activitatea editorială din regiunea Cernăuţi, din a doua jumătate a anului 2018 – prima jumătate a anului 2019

Imagine de la Salonul Literaturii Române din Bucovina 2019,
unde a fost prezentatã aceastã trecere în revistã

Motto: „Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori”.

 Charles W. Eliot

Cartea a avut dintotdeauna o semnificaţie aparte pentru că anume în cărţi este păstrată istoria neamului şi tot filele din cărţi sunt martore ale progresului tehnologic, ştiinţific şi creativ, de aceea cărţile apărute în regiunea Cernăuţi, în limba mamei, au o importanţă deosebită şi de neegalat.

Printre cele câteva cărţi lansate în a doua jumătate a anului 2018 – prima jumătate a anului 2019, în regiunea Cernăuţi, se numără următoarele apariţii editoriale:

În anul 2018, lingvistul Ilie Popescu a scos de sub tipar cartea „Partea noastră de cer” (Câteva gânduri despre originea şi semnificaţia contextuală a unor cuvinte şi expresii frazeologice din opera lui Mircea Lutic). Scopul studiului său autorul l-a explicat printr-un citat al marelui filosof român Constantin Noica: „Dacă s-ar întreba cineva de ce dăm atâta însemnătate câtorva cuvinte româneşti, am răspunde: pentru că aceasta este partea noastră de cer”. Studiul poate servi la lecţiile de analiză literară şi lingvistică în clasele superioare de la instituţiile de învăţământ mediu. La el pot face referinţă studenţii filologi.

Al treilea volum de proză a lui Grigore Crigan – „Cutia Pandorei”, în 2018, la Iaşi, a fost imediat observat de criticii din România şi în cadrul Reuniunilor Culturale „Alecsandria” de la Bacău, menţionat cu Diplomă de excelenţă.

Noua lucrare în proză a scriitorului, care se referă la paguba spirituală cauzată de Internet, acesta fiind comparat cu „cutia Pandorei” din mit, conţine totuşi o speranţă. În pofida progresului tehnic, oamenii vor iubi şi vor aprecia cartea.

În 2018 consemnăm şi apariţia unei cărţi cu totul deosebite în spaţiul românesc din nordul Bucovinei: „Zâmbete acre”, Editura Misto, Cernăuţi, de peste 700 de pagini. Autor Ilie Olari, ziarist şi publicist. Prefaţa este semnată de scriitorul Grigore Crigan. În volum sunt adunate doar publicaţiile din ultimii 10-12 ani de activitate a autorului la ziarul „Zorile Bucovinei”. Cei care au „mâncat” pudul de sare cu Ilie Olari în cabinetele redacţiei se vor opri cu nostalgie asupra albumului sentimental, inclus la finele cărţii.

 De asemenea, în 2018, la editura „DrukArt” din Cernăuţi, a apărut primul volum al „Dicţionarului martirilor români” – litera „A”. Coordonatorul proiectului, Petru Grior, împreună cu coautorii ediţiei, a inclus în acest prim volum biografiile a 233 de martiri de origine română, întemniţaţi în nesfârşita reţea de lagăre ale GULAG-ului stalinist şi persecutaţi de maşina bolşevică de ucis oameni. Dintre aceşti 233 de martiri, 216 s-au născut în actuala regiune Cernăuţi, 14 – în România, iar 3 – în Basarabia.

În toamna anului 2018, cunoscutul scriitor şi publicist Simion Gociu, cu prilejul frumosului jubileu de 70 de ani, a scris un nou volum de poezii, intitulat „Dansul vieţii”, apărut la editura „DrukArt”. Scriitorul cernăuţean Ilie T. Zegrea ne descrie în felul următor versurile lui Simion Gociu: „Semănând cu nişte descântece în care pluteşte un tremur neînţeles, versurile lui Simion Gociu mizează nu atât pe sentiment, pe emoţia spontană a cititorului, cât pe crearea unei atmosfere de intimitate, de destăinuire a gândurilor ce-şi fac drum prin cuvintele căutate uneori cu migală în spaţiul rustic al obcinilor bucovinene.”

La sfârşitul anului 2018, a apărut jurnalul de călătorie – „Drumuri de dor prin ţara dragă”, autoare – ziarista Maria Toacă. În călătoriile prin locurile pitoreşti ale României, drept „locomotivă” i-a servit familia sa. Autoarea a remarcat: „Este o carte trăită şi consacrată generaţiilor viitoare şi nepoţilor mei”.

Scriitorul Mircea Lutic menţionează că volumul „e scris cu inimă de scriitor, cu căldura inimii româneşti”.

La începutul anului 2019, a văzut lumina tiparului volumul „Cernăuţi. Arhitectură europeană. Arhitectură românească, 1860-1940”, creat de un colectiv de autori din Ucraina, România şi Moldova. Lucrarea cuprinde o perioadă istorică de 80 de ani, când Cernăuţiul a primit chipul de urbe cu adevărat europeană. Majoritatea obiectivelor arhitectonice, incluse în carte, au fost construite după proiectele arhitecţilor cernăuţeni.

Dintre cei cinci autori ai cărţii, patru sunt arhitecţi, iar al cincelea, Dragoş Olaru, a fost mulţi ani la rând colaborator la Arhiva regională. El a ajutat la cercetarea documentelor unice din arhivă.

În prima jumătate a anului 2019, la editura Bukrek, Cernăuţi, apare încă o carte de a lui Ilie Popescu, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită sub denumirea „Drumul spre Golgota”. Volumul poartă un caracter autobiografic şi este alcătuit din 18 capitole, în care autorul povesteşte despre destinul tragic al familiei Grijincu-Popescu şi al altor martiri nevinovaţi, deportaţi în perioada regimului totalitar sovietic. Ediţia este o completare cu date noi din arhiva scriitorului. Cartea este destinată unui cerc larg de cititori.

În a doua zi de Sfintele Paşti 2019, la ziua satului Proboteşti, raionul Herţa, un grup de autori, în frunte cu preotul Vasile Molodeanov, au adus primele exemplare ale studiului istoric „Târnauca – pagini de istorie”, editată la tipografia „Glagoli”, Cernăuţi, care a fost lansată cu prilejul zilei de sărbătoare, dat fiind faptul că un sfert din materialul inclus se referă la satul Proboteşti. Cartea a fost redactată de vestitul profesor şi istoric literar de la Chişinău Dumitru Apetri şi a fost prefaţată de lingvistul Vasile Pavel, ambii fii ai satului Proboteşti.

Lucrarea este bine structurată în compartimentele privind aşezarea geografică, istoria satelor Târnauca şi Proboteşti, bisericile, învăţământul, obiceiuri şi tradiţii, oameni de ştiinţă şi cultură. Monografia se întemeiază pe o mai bună cunoaştere a izvoarelor istorice şi a documentelor de arhivă.

P.S. Pentru alcătuirea acestui material a fost utilizată informaţia colectată din presa regiunii Cernăuţi şi surse web.

 ELENA MIHAI

 Directorul Sistemului centralizat de biblioteci Herţa

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: