„Alergând spre Biserică” – activităţi dedicate Zilei Copilului în anul omagial al satului românesc

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, în care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copilului, ca şi anul trecut, Protoieria Fălticeni a organizat cu această ocazie diferite activităţi plăcute şi distractive pentru cei mai tineri.

 Activităţile de anul acesta vin şi în contextul Anului omagial al satului românesc şi au fost organizare în colaborare cu parohii şi unităţi de învăţământ din municipiul Fălticeni, şi s-au desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 Prima activitate s-a desfăşurat în data de 30 mai, un concurs de alergat, primul de acest gen organizat de către Protoieria Fălticeni, şi care s-a intitulat „Alergând spre Biserică”. La această activitate au luat parte 120 de elevi din clasele V-VIII de la şcolile gimnaziale din Fălticeni, şi anume Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala „Ion Irimescu” şi Şcoala „Mihail Sadoveanu”.

Elevii au fost repartizaţi pe grupe de vârstă, fete şi băieţi, participanţii alergând pe o distanţă de 500 metri de la Maternitatea Fălticeni până la Biserica Sfinţii „Voievozi” Oprişeni. Buna desfăşurare a concursului a fost supravegheată de către preoţi, cadre medicale, dar şi de agenţi de la Poliţia Locală din Fălticeni.

 La finalul competiţiei, Protoieria Fălticeni a oferit premianţilor medalii, diplome şi icoane, iar celorlalţi participanţii le-au fost oferite diplome de participare, cruciuliţe, dulciuri şi sucuri.

 Premierea s-a desfăşurat pe un podium special amenajat, în curtea bisericii, iar la final, toţi cei prezenţi s-au închinat în biserica care a fost pictată de marele maestru Ion Irimescu, şi au cântat cu toţii „Hristos a Înviat”!

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, alături ce ceilalţi preoţi participanţi la această activitate, i-a îndemnat în biserică „să facă activităţi fizice, sport, dar şi să-şi ajute părinţii la treburile zilnice”. Tinerii au întâmpinat greutăţi în parcurgerea distanţei propuse pentru alergare, dar au izbutit să ajungă la finiş. Părintele protoiereu le-a explicat tinerilor că „şi în viaţa creştină există piedici, dar aceste piedici pe care le numim ispite trebui să fie depăşite şi să ajungem să ne odihnim în casa lui Dumnezeu care este Biserica”.

„Cupa Satului Românesc”, a III-a ediţie a campionatului de fotbal pentru copiii din parohiile din Protopopiatul Fălticeni

 În data de 1 iunie, 2019, s-a desfăşurat a III-a ediţie a competiţiei fotbalistice organizate de către Protopopiatul Fălticeni. Meciurile s-au desfăşurat pe terenul şi în sala de sport de la Colegiul Agricol „Ion Lovinescu” din Fălticeni, la care s-au aliniat 12 echipe, care s-au luptat pentru a obţine un loc cât mai bun la sfârşitul competiţiei sportive.

Activitatea a fost aşteptată cu mult interes, datorită creşterii numărului de echipe faţă de ediţia precedentă, participanţii umplând incinta unităţii de învăţământ cu mult entuziasm şi emoţii.

Echipele au fost repartizate în două grupe şi au fost alcătuite din câte şase jucători, plus două rezerve, iar reprizele au durat câte 10 minute, desfăşurându-se în total de 33 de meciuri.

Parohiile participante au fost: Vadu Moldovei (pr. Mircea Martiniuc), Boroaia (pr. Silviu Maxim), Leucuşeşti (pr. Adrian Dulgheriu), Suha (pr. Pavel Norocel), Dolhasca (pr. Teofil Saftiuc), Bogdăneşti (pr. Marcel Ursuţu), Corni (pr. Denis Chihaia), Rădăşeni (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Siliştea Nouă (pr. Mihail Agafiţei), Gulia (pr. Lucian Tătaru), Fălticenii Vechi (pr. Gabriel Hlade) şi Râşca (pr. Ioan Dănilă).

Meciurile s-au desfăşurat cu bună-voinţa dl prof. Gabriel Matei, directorul Colegiului Agricol „Ion Lovinescu”, iar asistenţa medicală a fost asigurată de către dna doctor Rotar Sînziana, delegat al Spitalului Municipal Fălticeni, şi de un asistent de la centrul de îngrijiri Sfântul Gheorghe din Dolhasca.

 A fost o atmosferă foarte frumoasă, deoarece nu s-a dat niciun cartonaş galben sau roşu, deşi meciurile au fost destul de disputate, un rol important avându-l implicarea cu seriozitate a preoţilor participanţi alături de echipele lor în buna desfăşurare a competiţiei.

 După terminarea meciurilor din grupe, în semifinale s-a calificat echipa Dolhasca, care a trecut de echipa din Siliştea Nouă şi s-a calificat în finală. Cealaltă echipă calificată în ultimul act a fost din Suha (comuna Mălini), care a învins echipa câştigătoare a ultimei ediţii de campionat, Rădăşeni.

Finala a fost disputată de către echipa din Dolhasca şi cea din Suha, după un meci care s-a decis după executarea loviturilor de departajare, învingătoare fiind parohia Dolhasca.

La final, părintele protoiereu a înmânat diplomele de participare pentru toate echipele conform clasamentului final, iar câştigătoarea celei de a treia ediţii a campionatului de fotbal pentru copii din Protoieria Fălticeni, echipa parohiei Dolhasca, a primit Cupa „Satului românesc” şi laudele tuturor celor prezenţi.

Toţi participanţii au fost felicitaţi şi încurajaţi pentru viitoarea ediţie de anul viitor, ei fiind răsplătiţi cu o mică gustare şi sucuri oferite de către preoţi şi Protoierie.

Părintele Adrian Dulgheriu şi-a exprimat satisfacţia pentru buna desfăşurare a competiţiei, care s-a bucurat de un interes sporit faţă de ediţiile precedente. Le-a spus tinerilor că deşi „există un câştigător, în ultimă instanţă cu toţii suntem învingători prin simplu fapt că am participat la această competiţie, prin faptul că ne-am rugat împreună şi ne-am comportat ca fraţii, adunându-ne cu mare plăcere şi cu nădejdea că ne vom întâlni şi anul următor. Felicitări tuturor”. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: