La Putna a început Concursul naţional de limba şi literatura română şi religie

„Cultură şi spiritualitate românească”, etapa naţională, clasele V-VIII

Miercuri, 15 mai, la Mănăstirea Putna a avut loc deschiderea Concursului naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”. La Putna se desfăşoară etapa naţională pentru clasele V-VIII.

La ora 19, în biserica mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii, şi preoţii prezenţi au săvârşit Te Deum-ul de binecuvântare a participanţilor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a adresat apoi un cuvânt de învăţătură elevilor şi profesorilor prezenţi, în care s-a referit şi la Sfântul Iacob Putneanul, prăznuit chiar în ziua deschiderii.

„Literatura noastră clasică românească este întotdeauna scrisă în scop educativ. Cartea de citire este o enciclopedie, spunea Eminescu.

Sfântul Iacob Putneanul a alcătuit un Abecedar. Şi a pus în el Paraclisul Maicii Domnului. Şi în învăţătură, şi în orice lucru, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Izvorul înţelepciunii este Dumnezeu. Avem nevoie de dascăli, de manuale şi de cărţi de îndrumare a copiilor. Friedrich Wilhelm Foerster, în manualul său de pedagogie, spune la final că şi psihologul ne poate ajuta, dar ca să capeţi liniştea cuvenită trebuie să mergi la spovedit. Atunci simţi cea mai mare bucurie, bucuria mântuirii. Trebuie să împletiţi totdeauna ştiinţa, cultura şi credinţa. Asta este viaţa noastră.”

În continuare, în Casa domnească au fost prezentate gândurile şi urările organizatorilor pentru elevii prezenţi.

Părintele Stareţ al mănăstirii a vorbit despre istoria acestui concurs:

„Doar în primul an, 2011, concursul s-a desfăşurat şi pentru elevii de liceu. Ne bucurăm că a fost reluat în acest an concursul şi pentru liceu. Ne bucurăm că regulamentul Concursului prevede acum şi posibilitatea de participare a elevilor români din Republica Moldova şi Ucraina. Sperăm ca anul viitor să reuşiţi să îi aduceţi!”

Apoi a amintit că 2019 este Anul omagial al satului şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim şi Iustin:

„Patriarhul Nicodim Munteanu, ai cărui părinţi s-au călugărit la bătrâneţe, la fel ca părinţii Sfântului Iacob Putneanul, Patriarhul Iustin Moisescu, al cărui tată a murit în Primul Război Mondial, iar mama a rămas văduvă cu patru copii, iată din ce părinţi s-au născut aceşti doi mari patriarhi ai României!

Este Anul satului românesc, să nu ne uităm rădăcinile, pentru că rădăcinile ne amintesc de unde venim şi trebuie ca prin noi să curgă seva care vine de la sfânt-strămoşii noştri.”

A încheiat cu un citat din Sfântul Iacob Putneanul despre folosul învăţăturii:

„Fiecare om care este învăţat să cheamă om cuvântător, iar cel neînvăţat este asemenea necuvântătoarelor. Şi de voiţi să vă fie copiii voştri asemenea necuvântătoarelor, este mare greşeală şi orbire, căci se lipsesc de învăţătura fără de care cu greu este a cunoaşte pe Dumnezeu.

Învăţătura este asemenea cu florile cele mirositoare, iar cel neînvăţat este asemenea copacului celui uscat.

După cum soarele încălzeşte şi creşte toate, aşa şi învăţătura dă pricepere omului spre toată cunoştinţa.”

Inspectorul general adjunct al ISJ, Gabriela Scutaru, a mulţumit tuturor organizatorilor care faptul că, prin eforturile lor, concursul a crescut, iar apoi a spus elevilor: „prin prezenţa dumneavoastră aici, alături de părinţi şi profesori, sunteţi deja câştigători”.

Vasile Timiş, inspectorul general pentru religie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), a vorbit despre ce învaţă profesorii de la elevi şi i-a îndemnat pe elevi să rămână oameni cu inimă mare şi minte luminată. A numit acest concurs un „concurs al bucuriei”, în care se modelează personalităţile participanţilor.

Manuela-Delia Anghel, inspector general în MEN, în cuvântul său a amintit de faptul că Sfântul Iacob Putneanul a tipărit primul Abecedar din Moldova, în 1755, şi a înfiinţat prima şcoală de la sat din Moldova, în 1759. Îndemnul său a fost: „Lectura este o expresie a fiinţei umane. Bucuraţi-vă de acest loc, rostuiţi-vă viaţa întru cunoaştere”.

Romeo Moşoiu, consilier în cadrul MEN, a înmânat Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Pimen şi Părintelui Stareţ Melchisedec câte o diplomă de onoare din partea Ministerului Educaţiei.

Concursul a continuat cu proba scrisă, joi, 16 mai, proba orală şi proba de proiect urmând vineri şi sâmbătă. Premierea va avea loc sâmbătă. În timpul liber, participanţii vor vizita mănăstirea, bogatul muzeu al mănăstirii şi Chilia Sfântului Daniil Sihastru.

Concursul „Cultură şi spiritualitate românească” a fost iniţiat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava în anul 2011, iar prima ediţie, pentru clasele V-XII, a fost la Putna. Atunci au participat elevi din 14 judeţe.

Ediţia de faţă este a IX-a ediţie naţională.

Patru dintre ediţiile anterioare (2011, 2013, 2016, 2018) au fost organizate la Putna.

În acest an, pentru elevii din clasele V-VIII, concursul se desfăşoară la Putna, iar pentru elevii claselor IX-XII, concursul se desfăşoară la Râmnicu Vâlcea.

Ion Codru-Drăguşanu spunea despre şcoală că este sufletul unei naţii. Pentru o naţiune de oameni înţelepţi şi cu suflet curat şi luminos, avem nevoie de o şcoală cu oameni înţelepţi şi curaţi la suflet şi de o învăţătură curată! (Mănăstirea Putna)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: