Portofoliu de proiecte de peste 52 de milioane de euro la Primăria Suceava

> „Mă bucur că lucrurile încep să se dezlege, pentru că mâine-poimâine suntem în 2020 şi nu am ajuns să implementăm aceste proiecte. Sigur, va mai fi o perioadă de prelungire, însă noi încercăm să ne facem datoria” a declarat primarul Ion Lungu, menţionând că partea de participare a municipiului este de 2,13 milioane de euro, bani asiguraţi din venituri proprii

Primăria Municipiului Suceava are, pentru exerciţiul financiar european 2014 – 2020, un consistent portofoliu de proiecte. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că valoarea proiectelor, aflate în diferite faze, s-ar ridica la 52,18 milioane de euro.

„Lucrurile intră într-o linie dreaptă cu proiectele europene, prima licitaţie publică – cu clauză suspensivă, deoarece bugetul nu este aprobat – va avea loc pe 10 aprilie 2019, pentru Centrul multifuncţional «Arta» din Iţcani. Suntem, de asemenea, pregătiţi pentru cel privind grădiniţa din Burdujeni-sat, iar între timp au venit încă două aprobări pentru proiecte care au trecut de faza de eligibilitate, cel privind modernizarea pentru învăţământ dual a clădirilor de la Colegiul Tehnic Alimentar şi privind «Administraţia eficientă pentru toţi»” a spus Lungu. Conform edilului-şef, efectiv se poate vorbi despre 13 proiecte cu finanţare nerambursabilă, dintre care 11 aferente Axei nr. 4 „Dezvoltare durabilă” a Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020. În cauză sunt „Sistem integrat de transport public ecologic”, cu achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, „Implementarea sistemului de management al traficului”, şi „Achiziţia de mijloace de transport public”, respectiv de dotare cu încă 15 autobuze electrice, acestea fiind depuse în cadrul Axei 4.1. În ceea ce priveşte Axa 4.2. „Reconversie şi reconstrucţie a terenurilor degradate”, autorităţile administraţiei publice locale enumeră „Amenajarea zonei de a agrement de pe malul râului Suceava”; „Amenajarea unei zone de agrement în parcul Şipote”; „Centrul multifuncţional «Arta»” din Iţcani; „Reabilitarea de spaţii publice în cartiere cu comunităţi defavorizate”, respectiv a stadionului Iţcani. Tot în cadrul acestei axe, în domeniul educaţiei sunt evidenţiate construirea unei grădiniţe în cartierul Burdujeni-sat, a unei unităţi de învăţământ preşcolar în centrul Sucevei, precum şi a altei grădiniţe în cartierul Iţcani, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Amintite sunt şi proiectele de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Colegiul Tehnic Alimentar, pentru învăţământul dual. La urmă au fost lăsate proiectul de „Creştere a eficienţei energetice” a clădirii Primăriei Municipiului Suceava, cât şi proiectul „Administraţie eficientă pentru toţi”, în cadrul POCA 2014 – 2020.

Primarul a ţinut să menţioneze că încă două proiecte cu finanţare nerambursabilă elveţiană sunt în curs de implementare, respectiv cele de modernizare a iluminatului public şi de dotare cu microbuze electrice.

„Fie că sunt la implementare-finalizare, cum sunt cele cu fonduri elveţiene, fie că se află în faze de proiectare, aprobare sau de licitaţie, valoarea totală a proiectelor cu fonduri elveţiene şi fonduri europene se ridică la 60,9 milioane de euro. Mă bucur că lucrurile încep să se dezlege, pentru că mâine-poimâine este 2020 şi nu am ajuns să implementăm aceste proiecte. Sigur, va mai fi o perioadă de prelungire, însă noi încercăm să ne facem datoria” a declarat Ion Lungu, menţionând că partea de participare a municipiului este de 2,13 milioane de euro, bani asiguraţi din venituri proprii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: