Zonă nouă de agrement pe malul Sucevei, în dreptul bazarului şi al mall-ului

> Lucrările, care vor costa 3,3 milioane de euro, se vor desfăşura pe durata a 22 de luni, vizând amenajări cu destinaţie sportivă, de promenadă şi pentru manifestări cultural-artistice. > La această dată, terenurile din amonte şi aval de podul de legătură între Suceava şi Burdujeni arată dezolant, cursul de apă nefiind dragat şi sistematizat; pe malurile râului, pline de bălării, de obicei pasc oile

O nouă zonă de agrement ar putea fi amenajată pe malul stâng al râului Suceava, municipalitatea încercând să obţină, în acest sens, finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Axei 2.4 „Revitalizarea spaţiilor publice urbane” a Programului Operaţional Regional POR 2014 – 2020. Pentru materializarea intenţiei, în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele lunii martie, pe ordinea de zi sunt incluse două proiecte de hotărâre privind semnarea, pentru o perioadă de 10 ani, a unui acord de parteneriat între municipiul Suceava şi Compania Naţională „Apele Române”, precum şi de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei.

„Suceava este unul dintre puţinele oraşe care are un râu în mijlocul său şi care nu este valorificat. Istoric, au existat două oraşe, Burdujeni şi Suceava, iar acest râu a fost graniţa. Astăzi lucrurile s-au schimbat, este o zonă comercială acolo şi, încet, încet, toate construcţiile se apropie, de o parte şi de cealaltă, de malul apei” a reliefat primarul Ion Lungu.

Potrivit edilului-şef, amenajările vizează o suprafaţă de 15,5 ha, pe o lungime de circa 1 km, în albia minoră a râului Suceava, proiectantul fiind firma Aghemir Suceava. Conform primarului, amplasamentul este împărţit în zona din amonte de pod, începând din dreptul fostei fabrici de sticlă, şi cea din aval de pod, după Iulius Mall, până la barajul anterior conductelor de subtraversare a apei către staţia de epurare. Acestea sunt legate de o cale de acces deja amenajată sub pod, prima zonă urmând a avea destinaţie preponderent sportivă, iar a doua, pentru promenadă. Întrucât în albia minoră a apelor curgătoare sunt interzise construcţiile definitive, accesul va fi posibil pe pasarele demontabile în caz de viituri, urmând a fi înfiinţate alei de „belvedere” – „un fel de faleze” din granit, alei principale cu pistă pentru biciclete şi alei secundare din piatră cubică. În „partea sportivă” sunt prevăzute amenajări pentru gimnastică aerobică; două locuri de joacă pentru copii; două terenuri de tenis şi badminton; un teren de volei. Zona cu alei promenadă va include o platformă pentru evenimente cultural-artistice; bănci, coşuri de gunoi, sistem de iluminat, sistem de irigare, sistemul de acces gratuit la internet wirelles.

Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 13 milioane de lei, echivalentul a 3,3 milioane de euro, execuţia urmând a se desfăşura în 22 de luni, iar lucrările de construcţii-montaj să dureze, efectiv, 15 luni.

Dacă pe 28 martie cele două proiecte de hotărâri vor trece de plenul deliberativului municipal, cererea de finanţare va fi depusă la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pe 29 martie.

La această dată, porţiunile aflate de o parte şi de cealaltă a podului de legătură între Suceava şi Burdujeni arată dezolant, cursul de apă nefiind dragat şi sistematizat. Pe malurile râului, pline de bălării, pasc oile.

Din păcate, prin proiect nu se vor putea monta dale de beton pe acele diguri, însă edilul-şef spune că se vor efectua acţiuni de curăţare, dar şi intervenţii la Compania Naţională „Apele Române” în vederea consolidării malurilor.

„Este un proiect frumos, însă este şi o problemă pe care nu o putem rezolva, cea a consolidării digurilor, care nu este eligibilă în proiect. Sperăm, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, să insistăm la «Apele Române» să efectueze consolidarea digurilor, existând o vulnerabilitate când apa vine mare” a precizat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: