Ioan Bălan:

Lucrătorii din construcţii au fost eliminaţi din Pilonul 2 de pensii

> Ministrul Muncii să explice de ce li s-a obstrucţionat dreptul de a participa la pensiile administrate privat, cere deputatul sucevean

 Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a avertizat, marţi, în Parlament, că angajaţii din sectorul construcţiilor au fost eliminaţi din Pilonul 2 de pensii prin prevederile OUG 114/2018 şi cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să explice de ce peste 120.000 de angajaţi nu pot beneficia de acest drept.

Ioan Bălan i-a transmis ministrului Muncii că atât el, cât şi alţi reprezentanţi ai Guvernului au dat constant asigurări că nimeni nu va atenta la cea mai sigură şi echitabilă formă de pensie, respectiv pensia bazată pe contributivitatea participanţilor la Pilonul 2 de pensii, administrată privat.

Potrivit lui Bălan, la acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 milioane de angajaţi, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei.

„Chiar dacă domnia voastră nu eraţi încă ministru la momentul adoptării OUG nr.114/2018, am convingerea că, în calitatea dumneavoastră de fost director al Casei Naţionale de Pensii Publice, cunoaşteţi măsurile cuprinse în acest act normativ, care afectează în mod direct şi iremediabil o reformă la care au contribuit mai multe guverne şi de care niciun guvern, indiferent de partidul de guvernare şi indiferent de contextul economic intern, nu a îndrăznit să o afecteze” menţionează Ioan Bălan.

El îi spune ministrului că prin OUG nr.114/2018 a fost modificată Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât la art.1381 s-au scris prevederi speciale pentru sectorul construcţiilor; dintre care o aminteşte pe cea cu privire la pensiile administrate privat: „În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale”.

Ca urmare a acestei prevederi, peste 120.000 de angajaţi din sectorul construcţii nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deşi oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat, susţine Ioan Bălan.

„În declaraţii oficiale, ministrul Finanţelor Publice a declarat că aşa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuţiile cuvenite angajaţilor vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Faţă de această situaţie, vă solicit, domnule ministru, să precizaţi motivul pentru care angajaţilor din sectorul construcţiilor li s-a obstrucţionat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 şi vă solicit să spuneţi dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenţie de a înlătura cauzele prin care angajaţii din domeniul construcţiilor au fost excluşi de la acest sistem de pensii” cere Ioan Bălan. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: