Din motive religioase sau de conştiinţă

Aproape 2.500 de suceveni au refuzat cardul de sănătate

> Valabilitatea cardurilor a fost prelungită cu încă 2 ani faţă de termenul de expirare înscris pe document, în judeţul Suceava existând peste 420.000 de beneficiari ai sistemului naţional de asigurări de sănătate

 Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a reintrat în posesia a 24.077 de carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate care nu au putut fi înmânate beneficiarilor. Situaţia este cea valabilă la 31 decembrie 2018, în total, pentru persoanele asigurate din judeţ fiind tipărite, până la data amintită, peste 420.000 de carduri. Potrivit statisticilor CAS Suceava, dintre cele returnate de operatorul poştal Casei de Asigurări de Sănătate, până la sfârşitul anului 2018, instituţia a redistribuit, spre persoanele asigurate care le-au solicitat, 15.100 de carduri naţionale. Pe de altă parte, pe durata anului trecut, CAS a înmânat 3.318 de adeverinţe de înlocuire a cardului naţional de sănătate. În cauză sunt asiguraţii care au pierdut sau şi-au deteriorat documentul doveditor, acestora din urmă adăugându-li-se 2.945 de adeverinţe înlocuitoare, pentru asiguraţii care au refuzat, în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, să primească acest card. De asemenea, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, Casa de Asigurări de Sănătate a eliberat persoanelor care încă nu intraseră în posesia cardului naţional de sănătate, alte 11.062 de adeverinţe care atestă calitatea de asigurat.

De precizat este că, încă de anul trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit valabilitatea cardurilor naţionale de asigurări de sănătate cu încă 2 ani faţă de termenul de expirare înscris pe document. Astfel, cardurile care au expirat 31 ianuarie 2019 vor fi valabile până la aceeaşi dată a anului 2021, posesorul neavând nevoie de adeverinţă sau de alte acte doveditoare ale calităţii de asigurat în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: