Despre revoltă

Oamenii povestesc, pe internet, despre una, despre alta. Poveşti frumoase, mai puţin frumoase, unele revoltătoare, altele adevărate, câteva umflate, altele de-a dreptul mincinoase. Cerni cu dificultate, uneori, adevărul de minciună, după mintea şi sufletul tău.  Sau îl găseşti acolo, cu uşurinţă.

Aşa afli despre o doamnă care, în salon fiind, aşteptând să fie operată, a primit vizita medicului „mâna a doua”, care a venit să le informeze pe paciente – cu diagnostic dur – despre cum se procedează cu plicurile, cum se dau, cui, când. M-a revoltat de m-a luat durerea de cap. O altă doamnă a făcut public un mesaj primit de la un părinte care îi îndemna pe ceilalţi să se urnească şi să strângă bani pentru doamna învăţătoare, pentru doamna de religie şi pentru doamna de sport, că vine luna martie. Aceeaşi durere de cap, aceeaşi  revoltă.

Comentând cele de mai sus, oamenii au spus că medicii au salarii mari, dar că, uite, continuă să ia şpagă. Şi că cei din învăţământ s-au învăţat cu cadourile, nu vor renunţa la ele. Alţii au zis să se facă publice numele lor, că nu e corect să se generalizeze şi să se lezeze onoarea şi demnitatea unor oameni valoroşi care îşi fac treaba cu cinste.

Aşa este, generalizările sunt incorecte, pentru că sunt (şi spun asta în deplină cunoştinţă de cauză) profesionişti care îşi pun priceperea şi sufletul în slujba semenilor. Sunt, mulţi chiar îi ştim, îi apreciem, îi respectăm, îi iubim. Dar cred că, deşi nu este o întreprindere uşoară, tocmai ei ar trebui să fie cei care să  ia atitudine, jigniţi de comportamentul tovarăşilor de breaslă care le murdăresc onoarea. Nu pot să cred că nu au cunoştinţă despre practicile colegilor cu standarde morale coborâte, ceea ce îi face oarecum complici. Degeaba se iau măsuri, din exterior, dacă cei dinăuntru fac zid în jurul celor care condiţionează actul medical sau creează suspiciuni de favorizare a unor elevi, ca să mă refer la cele două exemple pe care le-am dat mai sus. Degeaba ne indignăm,  rămânem cu indignarea. Dacă nu schimbăm mentalităţi, degeaba schimbăm salarii.

Sistemul se reformează din interior şi începe cu schimbarea unor mentalităţi. Uşor de spus, greu de făcut, dar necesar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: