Cercetaşii din Suceava au petrecut patru zile de neuitat în ţinuturile Putnei, în tabăra de iarnă

Peste 70 de cercetaşi şi voluntari s-au adunat în perioada 1-4 februarie la Şcoala Gimnazială „Iacob Putneanul” pentru a participa la Campul de Iarnă „Hrisoavele din Putna”. Obiectivul acestei tabere a fost de promovare a valorilor cercetăşeşti prin intermediul activităţilor specifice, ceea ce înseamnă mai mult decât recreere: este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel naţional şi mondial.

Povestea „Hrisoavelor din Putna” s-a conturat pe principiul bulgărelui de zăpadă. La început a fost doar o locaţie, Şcoala din Putna, şi un om deschis şi dornic să experimenteze învăţarea prin acţiune alături de cercetaşi, profesorul Ciprian Creţan. Ideea s-a rostogolit printre liderii şi voluntarii adulţi din Centrul Local Suceava şi a devenit autentică şi tot mai bine organizată. Au fost gândite tema şi povestea care nu puteau fi legate decât de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.  Apoi au fost planificate activităţile şi atelierele pentru cele patru zile de tabără: atelier de confecţionare sigilii, prim-ajutor, orientare şi supravieţuire în condiţii de iarnă, atelier de dans medieval, scriere veche, activităţi sportive, dezvoltare personală prin educaţie nonformală, căutare de comori, joc de noapte, seri de chitară, toate acestea presărate cu multe jocuri interesante care au întărit spiritul de patrulă, conexiunea cu natura şi comunitatea.

Cercetaşii au avut parte de multă învăţare prin acţiune, dar şi de multă bucurie şi socializare: pentru mulţi dintre cei mici a fost o primă aventură de acest fel; iar pentru veterani, un cadru prielnic pentru a împărtăşi experienţe.

Cercetăşia îşi propune să contribuie, în colaborare cu şcoala şi alţi factori educaţionali, la formarea tinerei generaţii, oferind un program educativ nonformal de lungă durată, de la 7 la 24 ani. Putem sublinia faptul că este o formă de distracţie cu un scop precis, prin recreere şi aventură. Cercetăşia îşi atinge obiectivul său de dezvoltare fizică, psihică, intelectuală, socială şi spirituală. Vedem cercetăşia în România ca pe o mişcare pozitivă, unită, deschisă tuturor, parte a Mişcării Scout, prin valorile şi principiile pe care se bazează, ca pe un actor relevant în societatea românească, ce contribuie la educarea copiilor şi tinerilor din România şi oferă alternative durabile provocărilor actuale. Cercetăşia ca mod de viaţă are ca rezultat tineri implicaţi, care lucrează împreună pentru propria lor dezvoltare şi sunt sprijiniţi de către adulţi dornici şi capabili să-şi asume un rol educativ.

Putna a devenit, astfel, un loc în care se formează cei mai buni şi mai curajoşi cercetaşi demni de a fi oşteni ai lui Ştefan cel Mare, dar şi un loc de petrecere activă a vacanţei intersemestriale a elevilor. (Organizaţia Naţională Cercetaşii României, Centrul Local Suceava – Gata oricând!)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: