Din cauza prevederilor OUG 214/2018

Costurile proiectelor de investiţii, în special cele de modernizare de drumuri, cresc cu cel puţin 10%

> Devizul lucrărilor este afectat de majorarea salariilor în construcţii şi de creşterea preţurilor materialelor după devalorizarea leului

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că a constatat că OUG 214/2018, prin care se introduc noi prevederi legislative şi se majorează salariul minim pe economie (iar la firmele de construcţii acesta ajunge la minim 3000 de lei), a avut efecte şi în piaţa bancară şi a afectat costurile proiectelor de investiţii.

„Creşterile salariilor în construcţii au o influenţă foarte mare în bugetul unui proiect, dar şi scumpirile de materiale. S-a scumpit de peste două ori tona de bitum. Vom avea o problemă uriaşă la asfaltări” a spus Gheorghe Flutur.

El a spus că a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice să se acorde la proiecte o creştere a ponderii de 10,5%, care reprezintă majorarea cu salariile.

„Să ni se acorde pentru PNDL, pentru drumuri. S-a mărit salariul minim, iar diferenţa este mare. Cine plăteşte? Consiliul Judeţean. De unde? Noi nu încasăm taxe şi impozite. Dacă nu vor găsi soluţii, şi primarii vor avea probleme. Este în plus şi o influenţă de 4,5% la materialele de construcţii achiziţionate în euro şi care s-au scumpit enorm de mult” a spus Flutur.

El a arătat că deja firmele vin să facă addendum la contract şi nu doar pe PNDL, ci şi pe proiecte cu fonduri europene.

„Aşteptăm o precizare. Nu e o sumă mică, e 10,5% din devizul general această majorare a salariilor” a precizat preşedintele Cj.

El a declarat că un alt efect este că firmele de construcţii nu mai plătesc impozit, fiind afectate bugetele primăriilor.

Gheorghe Flutur a dat exemplul Primăriei Şcheia care pierde impozitele anterior încasate de la cinci firme de construcţii; dar astfel vor pierde fonduri şi Primăria Suceava, şi alte primării. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: