Dialogul Bucovinei cu Ardealul (I)

Trecuse ceva timp de când Ciprian Onica, preot din Sibiu,  mă contactase pentru a participa la punerea bazelor Filialei Sibiu a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, filială care funcționase cu mult timp în urmă, dar… dispăruse din peisaj. De data aceasta mă rugase să vin și cu o comunicare despre unul din corifeii Marii Uniri, deoarece vor organiza și un simpozion pe tema aceasta. Bineînțeles că mi-am declarat disponibilitatea de a participa. Mai ales că mi-a spus că voi merge cu Grupul Folcloric „Răzeșii Bucovinei” din Horodnic de Sus, care va fi însoțit  de  preotul-paroh Grigore Vatamaniuc, primarul Valentin Luța și de profesorul Gheorghe Onica, tatăl viitoarei noastre gazde.

Este normal să vă spun cine este Ciprian, inițiatorul acestei acțiuni. A văzut lumina zilei la Horodnic de Sus, fiind bucovinean get-beget, urmând facultatea de teologie și pe cea de jurnalism. În prezent este directorul Asociației „Ruth” din Sibiu, care-și desfășoară activitatea pe lângă biserica „Mihai Viteazul”. Asociația a fost înființată cu scopul de a ajuta copiii care provin din familii cu posibilități modeste. Am stabilit ca, profitând de această întâlnire cu oamenii Sibiului, să   reactivăm și filiala Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, filială care se autodizolvase cu mai mulți ani în urmă. Între timp, domnul Ciprian depistase un număr destul de mare de bucovineni care trăiesc și muncesc în Sibiu. În acest demers a fost ajutat și de domnul Mihai Colibaba, fiul  directorului Școlii „Gheorghe Popadiuc” din municipiul Rădăuți, de asemenea bucovinean.

Spectacolul propriu-zis, deși s-a desfășurat într-o biserică, a fost unul cu conținut patriotic, religios, plin de românism. Am apreciat foarte mult structura programului,  apreciat și de mulțimea enoriașilor din biserică.

Mare surpriză am avut când am ajuns la ușa bisericii. De cum am pășit în biserică ni s-au alungit figurile. Era o mulțime de oameni. Nu aveai unde să arunci un ac. La o primă estimare, dar s-a cerut și părerea altora, în biserică erau între 600 și 700 sute de credincioși de toate vârstele, unii dintre ei chiar în costume naționale.

Preotul-paroh  Achim Băcilă a rostit o alocuțiune în care a mulțumit enoriașilor că au venit la chemarea bisericii și a prezentat oaspeții, pentru că mai erau invitați și în afara noastră. Apoi a cerut celor doi moderatori, Ciprian Onica și Mihai Colibaba, să înceapă programul.

Pentru început Ramona  Ploilă a interpretat melodia „Deșteaptă-te, române! ”, pe care întreaga asistență a ascultat-o în picioare. Iar Alina Bîcă a interpretat colinda „Crăciunul, bătrânul!” și cântecul „Doamne, ocrotește-i pe români!” Am observat că spectatorii au fredonat și ei în timp ce cele două fete cântau.

O superbă disertație pe tema „România. Țară cântată și binecuvântată”, autorul trecând prin toate situațiile în care românii cântă țara, credința, poporul și tradițiile sale. Iar melodia „Românie, Românie” a fost interpretată de Violeta  Găgeanu,  iar o colindă și o doină de  doamna Codruța  Rodean. Și melodiile prezentate de dânsele au fost fredonate de enoriași.

Prezentatorul Mihai Colibaba a vorbit elogios despre  bucovineni, tradițiile lor milenare și frumusețile naturale fără de seamă. Lucruri foarte frumoase, elogioase chiar, a rostit și despre mine și activitatea mea sub toate aspectele. A făcut acest lucru pentru că am urmat eu. Am prezentat, succint, date din activitatea SCLRB pornind chiar de la înființarea ei. Tot astfel le-am prezentat și ce-am făcu noi  pentru cinstirea centenarului. Am vorbit apoi despre fapta istorică a aviatorului – erou Vasile Niculescu.

Și a urmat apoi un adevărat regal prin evoluția grupului vocal „Răzeșii Bucovinei”. Întâi a evoluat Viorel Bădeliță. Conducătorul grupului a rostit o superbă urare pentru cei prezenți în biserică, în versuri măiestrite, scrise de maestrul Emil Ianuș. Răzeșii noștri i-au impresionat și încântat cu melodiile noastre bucovinene în care au cântat patria, credința noastră strămoșească, neamul, eroii noștri și frumusețile Bucovinei. Dar credeți că au scăpat răzeșii? Au fost invitați să mai cânte o dată, spre finalul manifestării. Și nu s-au lăsat rugați.

În continuare, Raluca Luța a evocat personalitatea Reginei Maria, iar Ciprian Onica pe cea a  Regelui Ferdinand. Din păcate, au fost foarte scurtate, pentru că nu era  timp, deși documentarea a fost bogată. Fuseseră pregătite și câteva proiecții.

A urmat expunerea domnului Cristian Filip, care a prezentat faptele de adevărați români ale lui Ion Inculeț, Onisifor Ghibu, Iancu Flondor, Gheorghe Pop de Băsești, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Ecaterina Teodoroiu, Măriuca Zaharia, Vasile  Chilean, Grigore Ignat și Vasile Stoica.

Și momentul următor a fost foarte emoționant. Pe piedestal a urcat un grup de gâgâlici, toți îmbrăcați în costume populare din zonă, care au prezentat un superb moment folcloric. Erau membri ai Asociației „Ruth”.  Alese și sincere felicitări pentru educatoarea care i-a pregătit !

Iar răzeșii din Bucovina au interpretat alte melodii, fiind prefațați de domnul primar Valentin Luța, care a vorbit foarte emoționat și emoționant despre oameni și a interpretat o colindă despre românii care sunt forțați să plece la muncă în străinătate.  Eu aș zice că acel cântec era mai degrabă o doină. Iar  Gheorghe Onica a interpretat doina „Cinste eroilor Bădeliță”, care era închinată celor patru eroi din familia sa. Ciprian Onica a citit o emoționantă scrisoare trimisă din Basarabia, iar Ramona Ploilă a interpretat melodia „Pentru ea”.

În continuare am asistat la o expunere despre costumul popular din zona Ardealului, prezentată cu mult farmec, ca de un mare specialist, de domnul Cosmin Ghițescu. Prezentarea a făcut-o sub deviza „Straiele sufletului nostru”, alăturându-și niște manechine, apoi a exemplificat pe costumele îmbrăcate de șase fete superbe. A avut o surpriză când a ajuns la ultima fată. Într-un splendid costum bucovinean era aliniată și Raluca Luța, care a prezentat costumul. Ca un corolar al întregii activități a evoluat artistul Nelu Albu, care a interpretat melodiile: „Așa-i românul”, „A sosit clipa dreptății” și „Hai să-ntindem hora mare !” Era normal ca interpretarea acestor melodii să fie susținută puternic de toți enoriașii.

La cererea preotului paroh  Achim Băcilă, grupul de răzeși bucovineni a interpretat câteva colinde. Și ei au fost susținuți de cei prezenți, manifestarea încheindu-se într-o atmosferă entuziasmantă.

Vizita făcută la Sibiu, la biserica „Mihai Viteazul”, s-a constituit într-o mare cinste pentru delegații veniți din Bucovina, dar a fost și un mare succes pentru societatea noastră, deoarece, cu acest prilej, prin munca celor doi bucovineni, Ciprian Onica și Mihai Colibaba, s-a revitalizat Filiala Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina cu cei 11 bucovineni depistați de cei doi până la această dată în Sibiu. Dar noi sperăm că numărul bucovinenilor se va mări. (prof. GH. DOLINSKI)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI