Despre lucruri adevărate, despre medici, despre spital

Stimată redacţie,

Vă scriu aceste rânduri cu ochii în lacrimi şi o durere mare în suflet. Scriu ziarului meu drag, „Crai nou”, pe care-l citesc zilnic şi rar se întâmplă când pierd vreun număr. De ce vă scriu? De ce cu durere în suflet? Am trecut, într-o perioadă de 25 de zile, prin două operaţii nu uşoare. Am terminat anul 2018 în spital, fiind operat la rinichi (13 decembrie) şi am început noul an 2019 internat în spital, operat la prostată (7 ianuarie). Am petrecut multe zile în spital, am urmărit activitatea medicilor, a asistentelor, a infirmierelor. Se vorbeşte mult despre medici, despre spitale; uneori de bine, uneori de rău. Se vorbeşte pe la unele televiziuni naţionale că spitalele din ţară arată jalnic, lipsesc medicamentele, iar bolnavii îşi aduc mâncare de acasă. Aşa este. Am stat şi eu în anii din urmă într-un spital din alt judeţ, unde aceste acuzaţii s-au adeverit. Din acest motiv m-am hotărât să scriu, să spun şi să arăt adevărul din spitalul în care am fost internat cu câteva zile în urmă.

Vă vorbeşte un om care nu trece nepăsător prin viaţă şi nu povesteşte niciodată din auzite, numai din ce a văzut cu ochii lui. Am o vârstă, 69 de ani. Am ce povesti. În anul 2007 am fost în pelerinaj cu soţia, în Ţara Sfântă, Israel. Am scris atunci impresii de călătorie în ziarul meu drag, „Crai nou”, cu titlul „Am călcat pe urmele lui Iisus”. Tot ce-am povestit a fost publicat în ziar în cinci numere (cinci episoade). Am scris despre acele locuri minunate ca să afle şi alţii care nu au posibilitatea să ajungă acolo. Acum doresc să povestesc despre lucruri adevărate, despre medici, despre spital, să afle şi cei care nu cunosc realitatea de azi din spital.

Vă scrie un bolnav care a fost adus cu salvarea la spital, pe o targă, iar la externare a plecat sănătos şi pe picioarele sale. Am fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Secţia Urologie, etaj IV, salonul 4. Medicul care s-a ocupat de mine şi mi-a făcut cele două operaţii, rinichi (13 decembrie) şi prostată (7 ianuarie) este domnul doctor Jurchis-Irimie Ionuţ medic specialist în urologie. Vreau să nu fiu înţeles greşit, nu scriu pentru a-i aduce laude (pe care le merită), nu are nevoie dumnealui de laudele mele sau de reclamă. Zilnic trec prin mâinile lui mulţi bolnavi care au numai vorbe frumoase la adresa lui. Vreau doar să-i mulţumesc încă o dată prin intermediul ziarului dumneavoastră, să afle şi alţi bolnavi de rinichi, de prostată că şi aici, la Suceava, la Spitalul Judeţean, există medici specialişti, adevăraţi profesionişti, care pot concura cu cei mai remarcaţi medici de la spitalele din ţară. Există foarte mulţi bolnavi de prostată, mă refer la cei în vârstă, de peste 60 de ani. Nu mai bateţi drumul până la Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş, nu cheltuiţi bani cu transportul! Aveţi aici, acasă, la Suceava, un om cu mâinile de aur, care face minuni. Aveţi o echipă de profesionişti care într-adevăr îşi merită numele de medici. Vă vorbeşte omul care l-a cunoscut pentru prima dată pe salvatorul lui, iar la plecare, când am dat mâna cu dumnealui, i-am sărutat acele mâini de aur, care mi-au redat sănătatea.

Doresc să felicit întreaga echipă de medici de la Secţia Urologie, toţi medici de valoare, oameni cu suflet mare, care-şi fac meseria cu drag, cu suflet din suflet. Felicitări!

Doresc să felicit toate asistentele medicale, care au o muncă foarte grea la această secţie. Majoritatea oameni în vârstă, operaţi, imobilizaţi la pat cu perfuzii, cu sonde, toţi sub tratament zi şi noapte. E multă muncă în această secţie. Am văzut infirmiere la patul bolnavului, dându-i de mâncare cu linguriţa ca la un copil mic. Sunt bătrâni, chiar de 80 şi 90 de ani. Am ascultat vocea bolnavilor, toţi fiind mulţumiţi de medici, de asistente, de infirmiere, de felul cum sunt trataţi. Aici, în această secţie, se operează şi noaptea cazurile urgente. Sâmbăta, duminica, noaptea, medicii sunt în saloane alături de bolnavi. Aceşti medici îţi alină durerea prin felul cum îţi vorbesc frumos, cât de des te vizitează în salon, interesându-se mereu de starea în care te afli. Întotdeauna am avut şi încă am un mare respect pentru medici, pentru toate cadrele medicale şi mă rog pentru ei să le dea bunul Dumnezeu sănătate şi putere de muncă să ajute cât mai mulţi bolnavi.

Spitalul Judeţean Suceava arată foarte bine, atât în interior, cât şi la exterior. Este dotat cu aparatură modernă, medici profesionişti, medici patrioţi, care au rămas în ţara lor şi nu au plecat în afară, unde salariile sunt pe măsura muncii lor. Au renunţat la bani mulţi şi îşi fac meseria acasă, cu drag şi din inimă. Felicitări pentru aceşti minunaţi oameni care ajută oameni!

Totuşi, ca să fiu cinstit şi corect până la capăt, în acest spital mai există câteva probleme mari de rezolvat şi cât mai urgent:

> La urgenţe eşti adus cu salvarea, deci eşti grav bolnav. Se aşteaptă foarte mult (chiar ore) până ţi se fac investigaţiile (foarte mulţi bolnavi);

>  La ambulatoriu, toate cabinetele medicale sunt aglomerate, multă lume, bolnavi din spital sau veniţi de acasă. Gândiţi-vă că toţi aceşti oameni sunt bolnavi (unii grav) şi aşteaptă ore întregi cu durere.

Fac un apel la conducerea spitalului să găsească soluţii cât mai urgente în rezolvarea acestor probleme. Pentru tot ce a făcut bun, felicitări! Nu pot să nu-l amintesc şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, dl Gheorghe Flutur, şi să-l felicit pentru că a contribuit şi a ajutat foarte mult spitalul. Dacă spitalul arată bine, este şi meritul lui. Mai are în plan, chiar în lucru, noi construcţii pentru bolnavi. Am văzut cu ochii mei, chiar acum, iarna, muncitorii lucrează la construirea unor noi secţii. Felicitări!

Sănătatea să fie pe primul loc, nu achiziţia de avioane, elicoptere, tancuri, armament. M-aţi auzit voi, politicienilor? Mergeţi prin spitale, vizitaţi bolnavii, urmăriţi munca unui medic şi comparaţi-o cu munca unui politician şi după aia vorbiţi. Nu uitaţi; şi voi, politicienilor, vă puteţi îmbolnăvi!

Cu stimă şi respect,

VASILE CERLINCĂ,

fost pacient la Secţia Urologie, salonul 4

Notă: Titlul textului a fost dat de redacţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: