Eminescu ne-a unit !

Cultura unui popor este esenţa existenţei sale. Plămădită din picătura sudorii poporului, căzută pe brazda însângerată a neamului, cultura românească, intens contestată şi blamată de „menestrei” pe care timpul i-a pus la colţ şi i-a condamnat la uitare, reînvie şi se încăpăţânează să demonstreze că nu e banală, nu e desuetă şi că nu e mai prejos decât altele.

Marile edificii sunt colective, iar cultura românească este expresia unor eforturi îndelungate, cu rădăcini adânci în negura timpului. Cultura românească are valenţe pe care diversitatea suferinţei i le conferă. Probabil  că nu întâmplător cultura românească se sărbătoreşte de ziua lui Eminescu; nu pot exista decât împreună.

De Ziua Culturii Naţionale şi de ziua Poetului Naţional, am vorbit despre omul Eminescu  ca expresie a luptei pentru drepturile românilor, îndreptarea moravurilor unei societăţi în construcţie, puritatea credinţei strămoşeşti, sancţionarea metehnelor politicienilor vremii, dar şi pentru unitatea românilor. Eminescu a visat Unirea cea Mare.

Sala multimedia a Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” a trimis către Univers prin intermediul truditorilor întru luminarea minţii  din clasele a X-a E şi a XI-a F  o odă pentru toţi cei pe a căror umeri s-a ridicat cetatea culturii româneşti şi pe cei ai celui ce a luptat pentru suferinţa românilor… „De la Nistru pân la Tisa…”.

Din difuzoarele şcolii, la pauze au răsunat versuri eminesciene interpretate măiastru de cei mai talentaţi slujitori ai teatrului românesc.

Vorbele înţelepte ale poetului au fost imprimate pe semnele de carte ce au deschis pagini din lirica eminesciană.

Manifestările dedicate „omului deplin al culturii româneşti” au cuprins acţiuni diverse organizate de profesorii catedrei de limbă şi literatură română, cu o abordare exclusiv literară şi de subsemnata,  profesoară de istorie, împreună cu bibliotecar Roxana Chiriac, ce a făcut referire la partea  politică şi cea gazetărească a patriotului Mihai Eminescu. (prof.  TATIANA MATEI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: