Ce soartă le e predestinată bisericilor româneşti din Ucraina?

După ce Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a semnat Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe ucrainene, creată în decembrie 2017 de un Sinod extins, la care nu au participat ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei promit menţinerea limbii române ca limbă de cult în parohiile comunităţilor româneşti în cazul trecerii lor în subordinea canonică a noii Biserici unite ucrainene. Însă liderii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi nu cred în asemenea promisiuni, mai ales după adoptarea Legii educaţiei în Ucraina din septembrie 2017, art. 7, ce prevede ca învăţământul în şcoli să se desfăşoare doar în limba ucraineană. Deci, în perspectiva apropiată nu vor mai exista unităţi şcolare cu predare exclusivă în limba română. Ei sunt îngrijoraţi că un scenariu similar de reducere treptată a dreptului de folosire a limbii materne s-ar putea produce şi în Biserică.

Pe 8 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, Onufri (Iaroslav Havruk), Arhiepiscopul de Cernăuţi şi Chiţmani, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Patriarhia Kievului au informat că încă 15 parohii ortodoxe din regiunea Cernăuţi, subordonate Patriarhiei Moscovei, planifică să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente. Ce-i drept, n-a precizat care.

Vă reamintim că, până în prezent, niciuna din cele 127 de parohii ale comunităţilor cu populaţie preponderent românească din regiunea Cernăuţi ce aparţin de Patriarhia Moscovei n-a trecut, dar nici n-a anunţat că ar dori să treacă la Biserica ortodoxă autocefală ucraineană. Mai mult, Episcopul Longhin, stareţul Mănăstirii Bănceni, respinge public chemările la susţinerea autocefaliei noii Biserici ortodoxe autocefale din Ucraina.

 FELICIA NICHITA-TOMA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: