Reverberaţii în mileniul trei (II)

Activitatea episcopului Grigorie Leu, din prima jumătate a secolului al XX-lea, a reverberat, în mileniul al treilea, pe mai multe meridiane ale Terrei.

La rubrica „Cărţi care au trecut oceanul”, a Revistei de cultură a Uniunii Scriitorilor Români din Canada, „Destine Literare”, anul XI, nr. 93-99, septembrie 2017 – martie 2018, a apărut imaginea monografiei „Grigorie Leu Botoşăneanu, arhiereu – vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei”, iar în presa din România, s-au difuzat numeroase articole şi aprecieri cu privire la această carte ce evidenţiază locul Vlădicăi Grigorie în cultura şi istoria mileniul trei. În „Crai nou” a fost tipărită recenzia „Dinastia Leilor”, iar în mai multe publicaţii din locurile de baştină ale Vlădicăi Grigorie s-au difuzat articolele: „Dinastia Leilor, pe care toţi vasluienii ar trebui să o cunoască!”, în „Vremea nouă”, vineri, 24 august, 2018; „Dinastia Leilor – Ştiri şi informaţii despre Dinastia Leilor”; Huşi – Ştiri locale, „Dinastia Leilor”, pe care toţi vasluienii ar trebui să o cunoască, https://news-keeper.ro/stiri-locale/vaslui/husi; Dinastia Leilor – Ştiri şi informaţii despre Dinastia Leilor www.ziare-live.ro/despre/dinastia-leilor.html; „Dinastia Leilor”, pe care toţi vasluienii ar trebui să o cunoască!, în Ziare pe net, https://www.ziare-pe-net.ro/.

Dinastia Leilor – Ştiri şi informaţii despre Dinastia Leilor în Ziare Live – Ştiri şi Revista Presei din România, Citeşte tot pe: https://www.ziarelive.ro/; „Dinastia Leilor”, pe care toţi vasluienii ar trebui să o cunoască!, în https://www.ziare-pe-net.ro/… şi altele.

De curând, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parchetul Militar, în colaborare cu Televiziunea Română, sprijiniţi de Episcopia Huşi, au hotărât să investigheze, arheologic, cauzele reale ce au provocat moartea episcopului Grigorie Leu.

Alina Darie, în articolul „Ancheta de după şapte decenii a morţii cumplite a Episcopului-Martir!”, apărut în „Vremea nouă”, de joi, 27, septembrie 2018, aprecia acest moment istoric unic, astfel: „DREPTATE… În sfârşit, după aproape şaptezeci de ani de întrebări, de lacrimi ale familiei Leu, dar şi de neputinţa de a elucida pe deplin tainele a ceea ce oamenii cred cu tărie că a fost «o crimă odioasă», la mormântul Episcopului Grigorie Leu, din curtea Catedralei Episcopale, s-au strâns în aceste zile cei cărora le-a fost hărăzit să facă lumină în acest caz.

În a doua zi a procesului de deshumare, însuşi şeful parchetelor militare, generalul de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror militar, reprezentanţi ai Serviciului Criminalistică, alături de Radu Preda, directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, au venit să preleveze probe şi să dea curs cum se cuvine, după 69 de ani, acelor plângeri pe care fraţii şi surorile Episcopului Grigorie Leu le-au depus imediat după moartea acestuia.

Atunci, în loc de anchetă, fraţii Episcopului au avut ei înşişi parte de represalii greu de închipuit, unii fiind arestaţi şi chiar condamnaţi pentru cutezanţa de a cere investigaţii.

Acum, de la actualul Episcop al Huşilor, P.S. Ignatie, iniţiator al acestui demers, până la membrii familiei Leu, dorinţa stabilirii adevărului, (şi) în dimensiunea sa oficială, este mai vie ca niciodată.

Poate că a fost nevoie de venirea acestui an, 2018, pentru ca urmaşii acestui mare Episcop al BOR să rostească cele mai calde şi meritate cuvinte în memoria celui care, prin viaţa şi sacrificiul său, a aşezat aura jertfei şi a curajului peste toată istoria acestei greu încercate Episcopii.

„Miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor şi un aristocrat al spiritului”, l-a numit Preasfinţitul Ignatie pe episcopul care a pus mai presus de viaţa sa viaţa Bisericii pe care o avea în păstorire.

Lângă mormântul Episcopului-Martir Grigorie Leu s-a oficiat o mică slujbă de pomenire.

În prima zi a procesului de deshumare, cei care au făcut săpăturile s-au mirat să găsească un cavou acolo, jos, în mormânt. Datorită lui, osemintele au fost păstrate mai bine, cred specialiştii.

Despre momentul în care vor fi gata analizele, ce urmează a fi făcute inclusiv în laboratoare din străinătate, nădejdea autorităţilor este ca ele să fie gata cât mai repede, măcar înainte de 1 martie 2019, când se împlinesc cei 70 de ani de la ceea ce se crede că a fost o crimă.

„Acţiunea de acum a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o noutate, pentru că, pentru prima dată, iată, săpăm pe un sit deja existent, al unui mormânt individual. Şi pentru prima dată în activitatea noastră, ca Institut de investigaţii speciale în materie de crime împotriva umanităţii şi încălcări ale drepturilor omului, practic desfacem un mormânt de episcop ortodox, despre care există informaţii rezonabile, suspiciuni rezonabile, că ar fi murit în condiţii suspecte. Mai precis, după o întâlnire la Guvernul de atunci al României Socialiste, în care ar fi servit o cafea, în urma căreia se pare că a şi murit.

Aşadar, ceea ce se întâmplă acum la Huşi, la mormântul Episcopului Grigorie Leu, este o noutate din toate punctele de vedere, şi din perspectiva metodei pe care o folosim, dar şi a subiectului pe care încercăm să îl elucidăm”, a spus Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Până pe 1 martie 2019 ar putea veni primele rezultate

„În materie de analiză, avem astăzi mai multe instrumente de determinare dacă a fost sau nu otrăvit, decât am fi avut acum 50 de ani. Aşa încât timpul este de partea noastră.

 Singura noastră rezervă este să vedem în ce măsură mai găsim destule rămăşiţe, astfel încât să putem determina dacă a fost sau nu o otrăvire. Este vorba despre o extragere ceva mai complexă. Pentru că într-un mormânt de episcop este o cârjă, este o mitră… Sunt însemnele episcopale, adică este pentru prima dată când ne confruntăm cu acest tip de abordare.

Sigur, noi am mai săpat pe morminte individuale, vă aduc aminte că facem o campanie de aproape 3 ani de zile, la Periprava, unde lucrăm tocmai pe situl unui fost cimitir, unde au fost înmormântaţi deţinuţi politici, până acum extrăgând aproape 30, dintr-un total de o sută şi ceva…”, a mai adăugat preşedintele Radu Preda.

Întrebat despre durata acestor investigaţii, acesta a precizat: „Cât mai repede cu putinţă, căci, să nu uităm, la anul, pe 1 martie 2019, se împlinesc, practic, 70 de ani, de la moartea vrednicului de pomenire Episcop Grigorie Leu al Huşilor, şi am dori să avem primele rezultate la aceste analize, analize pe care, în colaborare cu Episcopia Huşilor, le dorim cât mai exacte, de aceea cred că vom apela la expertiza unor laboratoare internaţionale”.

„Nu mai poate fi nimeni tras la răspundere, pentru că cei care au organizat, au ordonat această ucidere, nu mai sunt!”

„Să se dovedească, pe această cale ştiinţifică, faptul că a fost otrăvit. Toate mărturiile arată asta, inclusiv Episcopul Grigorie Leu şi-a dat seama că a fost otrăvit, imediat după ce a ieşit de la masa protocolară, la care el a fost otrăvit în timp ce a fost servit cu o cafea, în timpul întrevederii cu Petru Groza.

Ancheta aceasta este importantă, în primul rând, pentru că este important personajul, unul dintre foarte puţinii care s-au opus regimului acelor timpuri. El nu a fost de acord, a protestat atât în Sfântul Sinod, cât şi la Guvernul Petru Groza.

Dosarul penal este deschis la Parchetul Militar, dar rezolvarea va fi pe cale medicală. Testele, analizele vor arăta dacă a fost otrăvit cu arsenic. Sigur că nu mai poate fi nimeni tras la răspundere, pentru că cineva a organizat, a ordonat această ucidere, dar vă daţi seama, dintre toţi acei decidenţi politici sau chiar cei care au acţionat fizic, băgând otrava în cafea, mă îndoiesc că mai trăieşte cineva. Dar se va face o dreptate morală”, a spus Gheorghe Petrov, arheolog la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

PS Ignatie, cuvinte memorabile pentru redefinirea în conştiinţa oamenilor a Episcopului-Martir Grigorie Leu

„Consider că este un moment deosebit de important din viaţa Episcopiei Huşilor şi, implicit, a Bisericii noastre, în sensul că prin această acţiune de deshumare a Episcopului Grigorie Leu nu facem decât să transmitem un mesaj că Biserica Ortodoxă Română este foarte atentă şi cu mult respect faţă de trecutul ei recent. De aceea, sigur, se ştie din mărturii şi foarte puţine documente că episcopul Grigorie Leu ar fi suferit o moarte suspectă.

Din singura monografie dedicată Episcopului Grigorie Leu ni se spune că ar fi fost otrăvit în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu primul ministru, Petru Groza. De aceea este foarte important, o formă de reparaţie morală pentru unul dintre cei mai minunaţi episcopi.

Eu l-am numit «miracol al conştiinţei Episcopiei Huşilor şi un mare aristocrat al spiritului»”, a spus Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Ignatie.

Prezentarea acestui proces, unic în istoria justiţiei române, a fost surprinsă şi de alte organe ale presei din România. Articolul „Deshumarea episcopului Grigorie Leu al Huşilor: Doar o expertiză va confirma, sau nu, ipoteza asasinatului”, apărut în „Monitorul de Vaslui”, din 4 octombrie 2018, îşi informează amănunţit cititorii cu rezultatele practice, amănunţite, ale acestei iniţiative:

„Operaţiunile arheologice pentru deschiderea şi cercetarea mormântului au fost începute în dimineaţa zilei de 25 septembrie, fiind decopertată întreaga suprafaţă delimitată de actualul cadru din beton al mormântului (după cum relatează Episcopia Huşilor).

La mică adâncime în pământ a fost descoperit un cadru dreptunghiular mai mic, alcătuit din mai multe borduri din beton, care a reprezentat prima amenajare a mormântului la suprafaţa solului.

La o adâncime de cca 0,55 metri faţă de nivelul actual de calcare a fost depistată o boltă semicilindrică din cărămidă, care a indicat faptul că înhumarea ierarhului s-a făcut într-o criptă despre existenţa căreia nu existau informaţii.

Aceasta a fost construită în zilele care au premers înmormântarea.

Având în vedere această situaţie neaşteptată, pentru accesul în criptă s-a procedat la executarea unei secţiuni dreptunghiulare în partea răsăriteană a cadrului de mormânt.

Sub fundaţia cadrului s-a aflat zidul de cărămidă ce închidea cripta pe acea parte, acesta fiind demontat.

Cripta prezentă are o formă dreptunghiulară, cu dimensiunile interioare de 2,27 x 1,05 metri, laturile mai lungi fiind dispuse pe direcţia est-vest, iar înălţimea pe axa bolţii era de 1,04 metri.

Cripta a fost construită din cărămidă şi avea pavimentul betonat. În interior se află depus sicriul care se păstra într-o stare relativ bună de conservare. Acesta a fost scos afară cu o anumită dificultate şi depus pentru cercetare în apropierea criptei.

Sicriul conţinea rămăşiţele pământeşti ale ierarhului, conservate la nivel de schelet, dar şi câteva fragmente organice încă neputrezite, printre care s-au regăsit resturi de unghii şi păr. S-au conservat relativ bine părţi consistente din vestimentaţia specifică ierarhilor ortodocşi, precum şi încălţămintea.

 Ca obiecte de inventar funerar, în zona pieptului şi a abdomenului s-a descoperit o cruce casetată, un engolpion, o carte religioasă, iar pe lângă corp se afla o cârjă episcopală din lemn, fragmentată.

Osemintele, resturile de vestimentaţie şi toate celelalte obiecte aflate în sicriu au fost examinate la faţa locului de către arheologi, legişti şi criminalişti. Medicii legişti au recoltat şi ridicat fragmente osoase şi resturi organice pentru a fi analizate în condiţii de laborator.

În acest caz, numai rezultatul expertizelor medicale poate să confirme sau să infirme ipoteza după care ierarhul ar fi fost ucis prin otrăvire.

După încheierea cercetărilor, osemintele au fost mutate într-un sicriu nou, care a fost introdus în criptă, aceasta fiind apoi zidită şi acoperită cu pământ.

Înainte de această operaţiune, lângă sicriu a fost ţinută o slujbă de reînhumare oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie, episcopul Huşilor, alături de care s-a aflat un sobor de preoţi din cadrul eparhiei”, se precizează în articolul „Deshumarea episcopului Grigorie Leu al Husilor: Doar o expertiza va confirma, sau nu, ipoteza asasinatului”.

Slujba de reînhumare a osemintelor Episcopului Grigorie Leu a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie.

Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a descris pe scurt principalele repere ale profilului de mărturisitor al Episcopului Grigorie Leu:

„Consider că este o şansă istorică pentru noi că Dumnezeu ne-a învrednicit să deshumăm pe unul dintre cei mai vrednici episcopi ai Eparhiei noastre. L-am numit «miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor». Nu este greu să ne dăm seama, dacă ne aplecăm asupra biografiei sale, că a fost un om de o verticalitate, de o fibră morală şi de o capacitate de mărturisire a credinţei cum numai martirii o aveau. Episcopul Grigorie Leu, într-un context foarte dificil, a rămas până la sfârşitul vieţii sale un mare mărturisitor, chiar cu preţul vieţii.

Mulţumim pentru colaborarea excelentă dintre Episcopia noastră, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Parchetul Militar.”

Din colectivul de arheologi de la IICCMER şi de la instituţiile muzeale colaboratoare (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda) fac parte Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu şi Horaţiu Groza.

Investigaţiile s-au desfăşurat în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privinţa acestui caz. Acţiunea a fost sprijinită de Episcopia Huşilor şi s-a desfăşurat în colaborare cu Televiziunea Română.

Această investigaţie se înscrie într-un program mai amplu al Episcopiei Huşilor dedicat Episcopului Grigorie Leu. Astfel, la iniţiativa Preasfinţitului Ignatie, la începutul anului 2019, când se vor împlini 70 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, va fi organizat un simpozion tematic şi va fi lansată o monografie detaliată privind viaţa pastorală din timpul păstoririi Episcopului Grigorie”, a precizat autorul articolului.

Investigaţia făcută de autorităţile legale ale statului român, după aproape şapte decenii de la asasinarea Episcopului Grigorie Leu, este unică şi binevenită. Rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop de Huşi, rezultate în urma săpăturilor arheologice, vor fi analizate de un colectiv de arheologi de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare şi difuzate de Televiziunea Română.

12 octombrie 2018

(Vezi: Paul Leu, „Reverberaţii în mileniul trei (I)”, în „Destine Literare”, revistă de cultură editată de Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români, anul 11, nr. 103-105, iulie-septembrie 2018, p. 95-98.)

PAUL LEU

Kenmore, Washington, USA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: