Debutul sărbătorilor de iarnă la Şaru Dornei

O iarnă blândă, ca o părere, a ajuns şi în Ţara Dornelor, aducând pentru cei mari şi pentru cei mici efervescenţa pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Cel mai aşteptat este Crăciunul, cu magia Naşterii Mântuitorului Nostru, Iisus Hristos, întâmpinat cu neasemuitele colinde strămoşeşti, daruri, cu lumină şi bucurie. La poale de Călimani, în comuna Şaru Dornei, „S-a dat startul sărbătorilor de iarnă”, după cum a spus primarul Ioan Cătălin Iordache, în cadrul unui reuşit festival de colinde, organizat în ziua de Sf. Nicolae, la Căminul Cultural din Neagra Şarului.

Trebuie să subliniem de la început că această manifestare a cuprins toată suflarea comunei. Pe scena festivalului au evoluat toţi preşcolarii şi elevii din localitate: grădiniţele Neagra Şarului şi Şaru Dornei, şcolile Neagra Şarului şi Şaru Dornei. Copiii, peste 250, mai mici sau mai mari, îmbrăcaţi în costume populare, au interpretat, cu mare bucurie, colinde mai vechi sau mai noi, unii s-au prins şi într-o horă timidă, împreună cu educatoarea lor, cu toţii dedicând colindul lor „oamenilor dragi şi buni”, părinţilor, bunicilor, rudelor care au umplut până la refuz sala Căminului Cultural. E un merit deosebit al tuturor educatoarelor, învăţătorilor şi profesorilor (din motive de spaţiu nu le putem da tuturor numele) care au pregătit aceşti copii, contribuind astfel la educarea sentimentelor de preţuire a unor valori şi la menţinerea unor tradiţii care ne înveşnicesc. Merită preţuirea tuturor şi directorul şcolii, prof. Marius Gabriel Giosu, care sprijină asemenea activităţi, dar şi altele, care se derulează pe tot parcursul anului. Li s-a alăturat, spre lauda preoţilor slujitori, şi corul de copii al Bisericii Neagra Şarului.

Gazdele au avut mai mulţi invitaţi care au contribuit din plin la reuşita acestui festival. Au interpretat colinde deosebite grupurile de colindători de la Coşna şi Poiana Stampei („Flori de merişor”) îndrumaţi de directoarele şcolilor, prof. Ofelia Arvinte şi Dorina Paicu, care nu s-au sfiit să se urce pe scenă, alături de copiii din şcolile lor. E un exemplu de bună practică în educaţie! Bine pregătiţi (şi purtând uniforme) s-au prezentat elevii Şcolii Gimnaziale Dorna Arini (director, prof. Iulia Juravle). A impresionat în mod deosebit prestaţia corului de cameră „Ecou dornean”, instruit şi condus de preot Iulian Borgovan, cu un repertoriu şi o interpretare profesionistă. Surpriza de final a aparţinut grupului gazdelor, „Cetina Călimanilor”, în care s-au regăsit funcţionari din primărie, inimoasa directoare de cămin cultural, sufletul acestui festival, Vasilica Dascălu, profesorul de muzică Bogdan Negrea ş. a. De menţionat este şi că, prin grija organizatorilor – primărie, cămin cultural – toţi copiii care au colindat au primit daruri tradiţionale: colaci, mere, nuci, dulciuri. Mai subliniem un alt fapt pozitiv. Mulţi copii au purtat costume tradiţionale autentice, găsite prin lăzile de zestre ale bunicilor, iar despre intenţia de a le readuce în actualitate am aflat din cuvântul primarului Ioan Cătălin Iordache, care a anunţat că a cerut sprijin în acest sens de la dna Lorica Bota, membră a grupului „Şezătoarea Vatra Dornei”. O opinie avizată despre această manifestare ne-a oferit muzicolog dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic al Centrului Cultural Bucovina: „Festivalul acesta este o realizare ieşită din comun, întrucât organizatorii au reuşit să mobilizeze toate grădiniţele şi şcolile din comună, demonstrând localnicilor şi participanţilor potenţialul cultural al comunei”. De menţionat este şi că micuţii din grădiniţe, ajutaţi de educatoare şi de părinţi, au confecţionat diverse podoabe pentru pomul de iarnă, pe care le-au valorificat în beneficiul copiilor de la aşezământul ce funcţionează în Casa Vladimir din Vatra Dornei, învăţând astfel să fie harnici, darnici şi buni, să întâmpine cu bucuria împlinirii marile sărbători care se apropie. La rându-ne, am aflat cu interes că asemenea manifestări se vor organiza şi alte localităţi: Coşna, Poiana Stampei, de bună seamă că şi în multe altele, bucovinenii fiind recunoscuţi ca oameni care preţuiesc datina străbună, credinţa şi se străduiesc să transmită aceste valori şi generaţiilor care vin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: