Fălticeni

„Târg boem la centenar”

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a găzduit miercuri, 12 decembrie, vernisajul expoziţiei „Târg boem la centenar”. Pe simeze sunt expuse 40 de fotografii, înrămate la dimensiunea de 70×50 cm, realizate în ultimii 3 ani de artistul fotograf Codrin Anton, membru al Clubului Fotografilor Suceveni încă de la înfiinţare. Expoziţia este dedicată fălticenenilor, celor care au o legătură cu acest oraş şi celor care sunt plecaţi din urbea de pe Şomuz, dar au sufletul rămas pe aceste meleaguri. Două dintre fotografiile expuse vor fi donate şi vor putea fi mai apoi licitate pentru o cauză socială la „Gala comunităţii fălticenene”, eveniment ce are loc în fiecare an a doua zi de Crăciun. După data de 19 decembrie, la finalizarea expoziţiei, tablourile vor putea fi admirate în diferite locaţii din oraş, o idee preluată de la colegii fotografi din Braşov.

Proiectul foto „Fălticeni, târgul meu boem” a început la sfârşitul anului 2015, când Codrin s-a gândit că prima expunere a eseurilor foto realizate în oraşul natal să fie în Fălticeni, în prima expoziţie personală, pentru că urbea de pe Şomuz „şi-a păstrat şarmul unui târg boem, aşa cum era cunoscut încă de pe vremea lui Sadoveanu”. Deşi a fotografiat oraşul natal încă de la primul contact cu aparatul foto, ca fotograf amator în acea vreme, realizând fotografii care „nu spuneau mai mult decât spune orice fotografie clasică despre orice oraş”, Codrin a preferat să realizeze expoziţia după ce a devenit fotograf profesionist şi a adunat ceva ani de experienţă în această calitate.

„Sunt fotografii cu Fălticeniul nostru drag, despre Fălticeniul nostru drag şi sunt sigur că vă identificaţi cu fiecare cadru care este acum pe simezele Sălii «Aurel Băeşu». Dacă îmi împărtăşiţi ideea, veţi descoperi, prin imaginile din expoziţie, stări, atitudini şi emoţii pe care clipa mi le-a aşezat în cadre de-a lungul anilor” ne-a mărturisit Codrin Anton.

Sensibilitatea este caracteristică urbei de pe Şomuz

Mioara Gafencu a vorbit despre Fălticeniul la Centenar văzut prin obiectivul aparatului foto, expoziţia fiind în luna şi anul Centenarului Marii Uniri.

„Mi se pare o expoziţie de o eleganţă deosebită, am privit fotografiile lui Codrin şi ne bucurăm de ceea ce a putut realiza, de fineţea cu care a pătruns peisajul fălticenean, de sensibilitatea care este caracteristică acestor lucrări şi de imortalizarea clipei şi a clipelor. Pentru Codrin Anton au rămas extraordinar de multe clipe frumoase pe care le privim şi noi, poate, cu aceeaşi emoţie cu care el a stat la pândă să surprindă în ceasul cel mai frumos, peisajul cel mai deosebit, transmiţându-ne şi nouă emoţia pe care a avut-o în acel moment zero. Cred că aţi constatat că atunci când lucrează monocrom sau policrom, ochiul surprinde ceea ce este încărcat de poezie, încât fiecare fotografie, pe lângă faptul că beneficiază de un titlu bine ales, ar putea fi servită de alte episoade de lirism, de discreţie, de prospeţime, de adâncă poezie, pe care le-ar lua de la un înaintaş cu care s-a învecinat cândva prin familia părinţilor, pe uliţa Rădăşenilor, şi de la care a preluat plăcerea aceasta adâncă a căutării frumosului şi a exprimării lui într-o anume formă” a spus prof. Mioara Gafencu.

Unitatea fotografilor creşte nivelul profesional şi artistic

Codrin Anton a avut participări la expoziţii colective în Suceava, Bucureşti, Piatra Neamţ, premii naţionale primite la diferite concursuri foto importante şi a participat la diverse proiecte ale fotografilor suceveni.

„Daniel Chindea şi Cătălin Cîmpan mi-au deschis drumul fotografiei de eveniment şi le voi fi mereu recunoscător. Cu fotograful sucevean Cătălin Cîmpan am avut şi primul proiect foto foarte interesant, întins tot pe 3 ani, Sport Suceava, în care am descoperit şi apoi am aprofundat fotografia de sport, un gen fotografic ce nu e la îndemâna oricărui fotograf, atât ca buget pe care trebuie să-l investeşti, dar mai ales în ceea ce priveşte tehnica foto pe care trebuie să o foloseşti în funcţie de evenimentul sportiv pe care îl fotografiezi” a precizat Codrin Anton.

Codrin crede în unitatea tuturor fotografilor suceveni, prietenia şi socializarea crescând nivelul profesional şi artistic al muncii lor. O mare parte dintre membrii Clubului Fotografilor Suceveni au fost alături de Codrin la vernisajul primei expoziţii personale. Mihaela Oprişan, vicepreşedinte al acestui club, a precizat că expoziţia vernisată în seara zilei de miercuri este una completă, chiar dacă vor urma şi alte fotografii.

„Se cunoaşte că sufletul lui Codrin a rămas aici pentru tot timpul. Este o expoziţie foarte bine închegată, cu imagini foarte bine surprinse, iar viziunea sa asupra Fălticeniului m-a impresionat” a spus Mihaela Oprişan.

„Fără ajutorul lor, al colegilor fotografi suceveni şi al Primăriei Municipiului Fălticeni, proprietara spaţiului în care ne aflăm, nu ştiu dacă aş fi realizat expoziţia acum. Am reuşit să pornim un proiect benefic pentru Fălticeni, pe care eu nu aş fi avut posibilitatea să îl încep fără această colaborare. Anul viitor vom duce expoziţia în toată ţara pentru a promova oraşul nostru, Fălticeniul actual fiind o localitate care chiar merită să fie vizitată”.

La începutul anului viitor, fotografiile proiectului „Târg boem la centenar” vor fi prezente pe simeze în Cluj, Iaşi, Bacău şi Bucureşti.

Oraşul se schimbă în fiecare zi, dar fotograful îi păstrează amintirea

Pasiunea pentru fotografie a lui Codrin Anton a apărut atunci când a ajuns părinte şi a dorit ca fetiţa sa să poată avea fotografii printate. Primul aparat foto a fost un DSLR cu un senzor de 10 megapixeli, ceea ce acum i se pare doar o jucărie, apoi, în 2012, a urmat un curs foto pentru începători cu maestrul fotograf ieşean Ozolin Duşa, membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), ocazie cu care dorinţa de a face fotografii s-a transformat în pasiune. Au urmat ani în care a învăţat mereu despre fotografie, inclusiv cu fotografi de renume din ţară şi din străinătate.

„Ne-am cunoscut în urmă cu 6 ani. De atunci i-am urmărit activitatea, a crescut frumos şi mă bucur că în această seară sunt alături de el, de dumneavoastră, de bucuria lui şi bucuria dumneavoastră de a vedea aceste imagini frumoase. Un fotograf este un martor al timpului pe care îl trăieşte şi este cu atât mai important momentul în care acel fotograf ajunge la concluzia că este bine, că este frumos, că este minunat să păstreze amintirile unui oraş. Ca şi noi, oamenii, oraşul se schimbă în fiecare zi, iar fotograful le păstrează amintirea. Codrin este unul dintre oamenii importanţi ai acestui oraş, care peste timp, când mulţi dintre noi nu vom mai fi, va transmite din generaţie în generaţie amintirea oraşului. Este un exerciţiu extraordinar pe care mi-aş dori ca mai mulţi fotografi să poată să îl facă pentru oraşele în care locuiesc” a spus Ozolin Duşa.

La finalul expoziţiei s-a desfăşurat o tombolă, câştigătorul plecând acasă cu tabloul ales.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: