Primăria Suceava vrea să atragă finanţare norvegiană pentru reabilitarea sistemului de termoficare

Până pe 14 martie 2019, Primăria Suceava va depune un proiect pentru accesarea de finanţare norvegiană nerambursabilă în vederea modernizării sistemului centralizat de termoficare. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că este vorba despre apelul 3 al programului de colaborare româno-norvegian „Creşterea capacităţii de a furniza energie regenerabilă. Alte surse de energie regenerabilă”. Valoarea finanţării nu poate fi mai mare de două milioane de euro, intervenţia edilului-şef survenind ca urmare a tot mai deselor avarii de pe reţelelor de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, dar mai ales a întârzierii cu care devine disponibilă finanţarea europeană cu specific din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Conform primarului, judeţul Suceava are deja înaintat un proiect în valoare 286 de milioane de euro, al societăţii comerciale ACET, care îşi propune reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare, însă aprobarea acestuia est tergiversată.

„Dacă pe Programul Operaţional Regional 2007-2013 s-a mai mişcat ceva, în urmă cu circa o lună de zile, pe POIM era acceptat doar un singur proiect, respectiv pentru o staţie de metrou din Bucureşti. Nu este niciun proiect mare semnat pe POIM. Părerea mea este că se trage de timp, până în 2019” a precizat Lungu.

Conform şefului executivului sucevean, Nicu Frunzaru, fost director de termoficare la Termica şi, ulterior, la Thermonet, lucrează acum la compartimentul specializat al Primăriei, iar în noua calitate urmează să întocmească harta punctelor vulnerabile ale sistemului centralizat din reşedinţa de judeţ.

„Am cerut propuneri pentru câteva zone vulnerabile din oraş, acolo unde sunt pierderile cele mai mari, pentru puncte termice care trebuie modernizate. Sper să depunem acest proiect, să mai putem reabilita din reţelele termice, prin finanţare norvegiană, în ideea că aceasta va veni mai repede” a spus Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: