Despre mitocănie

Microbuzul a tras la linie cu întârziere, iar lumea s-a repezit să urce. Afară era frig tare, picura, e de înţeles de ce se grăbeau toţi să-şi ocupe locurile. Numai că, prima în faţa uşii, o femeie nu vrea să-şi pună geanta imensă la bagaje, nu vrea şi pace. Are pretenţia să urce cu tot cu ea şi să ocupe două locuri în spatele şoferului, pentru că este însoţită de un tânăr cu handicap. Acesta îi cere să ducă geanta la bagaje. Ea se opune, manifestându-şi îndoiala că mai prinde loc în faţă, păţită fiind probabil. O sărmană femeie, trecută prin iadul societăţii actuale alături de un copil cu handicap. El insistă, ea nu cedează, lumea începe să devină nerăbdătoare. Şi, deodată, din pragul uşii, şoferul coboară, o ia frumuşel şi o împinge până în spate, unde se pun bagajele mari. Frumuşel şi nu prea, dar a rezolvat problema şi călătorii îs, cât de curând, fiecare, pe locurile lor. Fiul femeii e şi el la locul destinat celor cu handicap, mama vine şi-şi ocupă şi ea locul, plângându-se de atitudinea şoferului. Lumea se foieşte pe scaune, unii îi dau dreptate şoferului, alţii o dojenesc pe doamna. Ca de obicei, oamenii se împart în două tabere. Că şoferul a fost nepoliticos, ba chiar mitocan cu femeia, indiscutabil. Dar nu i-ar spune unul asta, că ăla e nervos, vezi bine, şi uite ce reacţii are şi ce vorbe scoate pe gură. De acolo, din spatele lui, femeia suna pe cineva la telefon şi începe să-i povestească ce i s-a întâmplat. Dar şoferul, furios la culme, începe a-i căra la vorbe de ocară. Atât de grele de m-am aplecat eu sub greutatea lor. Şi o informează că are dreptul să o dea jos din microbuz, dat fiind că îl deranjează la condus şi că îl pune în situaţia de a periclita siguranţa călătorilor. Privindu-l, realizez că e în stare să o şi facă. Stau, toţi, muţi, pe scaune.

De ce am scris eu rându-le astea, asumându-mi lipsa de atitudine, pe care nu mi-o pot ierta? Pentru că va mai fi, cu siguranţă, o „dată viitoare”. Am dat o căutare pe internet să mă informez despre drepturile şi îndatoririlor conducătorilor auto de pe astfel de autovehicule şi m-am speriat de cât de mulţi se plâng de atitudinea lor. Culmea, avea voie să o dea jos pe femeia revoltată de comportamentul lui de mitocan. Noi le permitem, noi nu ne unim vocile în situaţii precum cea pe care v-am relatat-o, noi le îngăduim să nu se comporte civilizat şi să uite că avem nevoie unii de alţii ca să ne ducem zilele. Noi ne complacem într-o tăcere ruşinoasă, uitând că putem fi puşi în situaţii similare, noi băgăm nasul în fund şi ne gândim doar la binele personal. Vă sună cunoscut?

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. va multumim, dna MIRELA

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: