Concertul extraordinar de colinde al Asociaţiei Culturale „Sf. Mitropolit Dosoftei”

A X-a ediţie a tradiţionalului concert extraordinar de colinde al Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a avut loc luni, 10 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.

Anul Centenar nu a trecut neobservat de colindători; pe lângă colindele noastre româneşti, ei au interpretat cântece patriotice ciobăneşti.

Invitaţi speciali au fost aleşii membri ai Coralei preoţeşti „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi şi cei ai Grupului folcloric „Obcina Stânişoarei” din Mălini. Au răsunat în sala cea mare a Casei de Cultură trâmbiţe şi fluieraşe vechi, împletindu-se cu glasurile inimoşilor colindători.

Din Călugăreni, de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, au colindat şase tineri iubitori de tradiţie. Un moment deosebit a fost colindul a şapte surori din Bălăceana. Îmbrăcate în frumosul nostru port popular, surorile au vestit Naşterea Domnului, impresionând cu glasurile lor curate.

Un moment cu totul şi cu totul special a fost premiera piesei de teatru „Oleacă”. Copiii din grupul de cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” Suceava, coordonaţi de pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, au recreat atmosfera satului bucovinean. Piesa este originală. Scenariul ei a fost alcătuit de pr. Justinian Cojocar şi de copiii de la cateheză. Acţiunea din piesă se petrece de Sânziene, anul 1919. În interiorul Muzeului Satului Bucovinean s-a făcut filmarea piesei de teatru. Piesa a surprins detaliile importante din viaţa ţăranilor. Copiii s-au străduit şi au reuşit să vorbească ţărăneşte, ca în vremea aceea, să se poarte ca ei şi să trăiască precum ei. Prin această piesă, dedicată Anului Centenar, copiii au scos în evidenţă frumuseţea sufletului românului, dragostea de viaţă a ţăranului, bucuria de a trăi şi a petrece viaţa şi, nu în ultimul rând, credinţa şi simplitatea ţăranului care îl iubeşte pe Dumnezeu, îl ajută pe preot şi Biserica şi păstrează tradiţiile şi obiceiurile populare cu sfinţenie.

Sala Casei de Cultură a fost arhiplină. Oamenii au aplaudat îndelung pe colindători şi pe râvnitorii copii din grupul de cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, care au obţinut în Anul Centenar locul I în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi au fost premiaţi de însuşi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a mulţumit Bunului Dumnezeu, colindătorilor, copiilor şi oamenilor de bine care l-au sprijinit în activitate. (Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI