Ioan Bălan:

Putem să ne bucurăm, fără să ne temem, de o Românie liberă şi independentă

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a transmis, printr-o declaraţie politică, în Parlament, cu ocazia Zilei Bucovinei, că „nu trebuie să uităm niciodată, nici noi şi nici urmaşii urmaşilor noştri, că cei care s-au luptat pentru întregirea neamului românesc nu au economisit niciun efort pentru ca noi, astăzi, să putem să ne bucurăm, fără să ne temem, de o Românie liberă şi independentă”.

Vă prezentăm integral declaraţia politică a deputatului Ioan Bălan. (N.B.)

„Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

Vă rog să-mi permiteţi să citesc numai câteva rânduri din ziarul «Glasul Bucovinei», din data de 29 noiembrie 1918, ziar care-şi asuma public statutul de «organ de propagandă pentru unirea politică a Românilor de pretutindeni» care se edita la acea vreme la Cernăuţi, sub conducerea lui Sextil Puşcariu.

Iată care era bucuria românilor din Bucovina în ziua întoarcerii acestui pământ românesc la patria mamă:

«Cea mai mare sărbătoare a Bucovinei! Visul nostru de aur s-a împlinit! Părinţii noştri cari au murit de dorul acestui vis, de azi înainte vor găsi odihna în pământul liber şi desrobit. O veche fărădelege, săvârşită faţă de ţară şi de poporul ei băstinaş, s-a reparat şi firul istoric ce fusese întrerupt cu silnicie înainte de un veac şi jumătate, s-a reluat astăzi şi se va putea continua în ticnă spre binele şi propăşirea tuturora. Cu smerenie ne plecăm capetele înaintea Dumnezeului părinţilor noştri care ne-a învrednicit de a trăi aceste clipe înălţătoare şi făgăduim că ne vom strădui a ne arăta vrednici de dânsele. Trăiască Bucovina desrobită şi reintrată în graniţele României Mari!».

Stimaţi colegi, orice suflet de român care citeşte aceste rânduri, după 100 de ani de la măreaţa faptă realizată de bucovineni, nu poate să nu simtă cum îi fierbe sângele de român prin vene. Nu trebuie să uităm niciodată, nici noi şi nici urmaşii urmaşilor noştri, că cei care s-au luptat pentru întregirea neamului românesc nu au economisit niciun efort pentru ca noi, astăzi, să putem să ne bucurăm, fără să ne temem, de o Românie liberă şi independentă.

Din păcate, istoria nedreaptă a făcut ca o parte din Bucovina să fie despărţită de la sânul mamei România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi peste 400 de mii de bucovineni să trăiască şi să simtă în continuare româneşte. Tot din păcate, în peste 28 de ani care s-au scurs de la căderea comunismului, guvernele din România nu au ştiut să lege mai trainic legăturile cu românii rămaşi în afara frontierelor.

Stimaţi colegi, 28 noiembrie este ziua visului de aur pentru Bucovina, iar 1 decembrie este ziua visului de aur pentru toată suflarea românească, este visul de aur care vine de secole pentru tot neamul românesc.

România Mare nu ar fi fost posibilă fără curajul guvernelor liberale conduse de Brătieni şi fără iubirea de ţară a regilor din dinastia de Hohenzollern Sigmaringen. România Mare nu ar fi fost posibilă fără contribuţia crucială a lui Iancu Flondor la unirea Bucovinei cu România. Marele istoric Nicolae Iorga spunea despre Iancu Flondor: «cu adâncă recunoştinţă, mulţumim omului întreg şi neînfricoşatului român».

România Mare nu ar fi fost posibilă fără jertfa miilor de soldaţi care şi-au dat viaţa în Războiul pentru Independenţă sau în cele două războaie mondiale. Lor le datorăm România noastră de azi şi lor trebuie să le cinstim memoria ori de câte ori avem posibilitatea, nu numai de ziua naţională a tuturor românilor.

Să cinstim cu se cuvine această săptămână de aur, poate cea mai importantă şi plină de încărcătură din istoria post-decembristă! Să ne învăţăm copiii, nepoţii şi strănepoţii că România de astăzi, membră a NATO şi a Uniunii Europene nu este rezultatul eforturilor celor de astăzi şi de ieri, ci este visul de aur al tuturor urmaşilor lui Decebal şi Traian.

La mulţi ani, ţara mea sfântă! La mulţi ani, România!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: