„400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”

Aşa se intitulează un volum impozant (prin conţinut şi eleganţă) care, ieri, de cum a ieşit din tipografie, ne-a şi fost adus la redacţie de unul dintre autori, dr. Mihai Ardeleanu, având pe chip satisfacţia încă unei datorii împlinite.

Cu peste 250 de pagini de text incluzând şi imagini color, volumul „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava” (ed. Muşatinii, Suceava, 2018), semnat de doctorii în ştiinţe medicale Mihai C.-M. Ardeleanu şi Ioan Gh. Ieţcu, include, printre altele, capitole despre asistenţa medicală în Ţara de Sus a Moldovei, asistenţa medicală în Suceava medievală, despre medicina tradiţională în zona noastră şi evoluţia ei spre medicina academică, despre medicina populară, despre cercetări inedite cu privire la medici suceveni din secolele XIX şi XX, despre asistenţa medicală şi spitalele din mai multe aşezări, urbane şi rurale, despre cercetarea ştiinţifică medicală în Bucovina ş.a., inclusiv cu bibliografii şi indici de nume, aşa cum îi şade bine unei lucrări riguroase, de tot respectul. Pe scurt şi doar după o sumară trecere prin paginile sale, este vorba despre o carte ce nu poate interesa doar specialiştii din sănătate, fiind şi una de istorie a acestor locuri, o carte care nu întâmplător s-a întrupat acum, înainte de aniversarea Unirii.

Potrivit precizărilor înscrise în deschiderea sa, este vorba despre un proiect coordonat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi de Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, la a cărui realizare au mai colaborat Nicolae Ceredarec, Emil Staco (ce nu mai sunt printre noi), Vlad C. Rădăşanu şi Gheorghe Simionca. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: