Grigore Ilisei, Cetăţean de Onoare al comunei Preuteşti

Grigore Ilisei, fiul părintelui Ilie Ilisei, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani. Născut la data de 20 noiembrie 1943, în satul Valeni, com. Mălini, a avut privilegiul de a fi ţinut în braţe la botez de Nicolae Labiş, legendarul poet de mai târziu. În anul 1950, Ilie Ilisei ajunge preot paroh în satul Mănăstioara, com. Preuteşti. Aici, în acest sat, şi-a început Grigore Ilisei formarea, urmând cursurile şcolii primare la Mănăstioara. De altfel, scriitorul îşi aminteşte cu drag de anii copilăriei petrecuţi în aceste frumoase locuri şi năzdrăvăniile pe care le făcea împreună cu ceilalţi copii din sat. Încă din primii ani de şcoală i se descoperă şi cultivă pasiunea pentru lectură. Atunci când familia îi dădea diferite îndeletniciri, scriitorul, dorind să fructifice fiecare clipă, îşi lua adesea o carte pentru a citi în clipele libere. Mai târziu, Grigore Ilisei urmează cursurile la şcoala „AL. I. Cuza”, Liceul „Nicu Gane”, ca mai apoi, în 1961, să fie admis student la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În decursul anilor a avut colaborări cu diferite publicaţii, iar în anul 1972 debutează cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre”. Grigore Ilisei este autorul a peste 40 de romane, jurnale de călătorii, interviuri, eseuri etc. realizator Tv, director al Radioului Iaşi, al TVR Iaşi. Chiar dacă nu a urmat vocaţia tatălui, luând condeiul în mână, Grigore Ilisei a rămas un creştin rugător, fiind membru al Adunării Naţionale Bisericeşti. Decenii după decenii, de la entuziasmul adolescentin şi până la raţionalitatea maturităţii, filologul Grigore Ilisei s-a dăruit, cu o pasiune vecină cu împătimirea, acestei tectonici a gândului scris. Creaţia literară şi înaltele cote de altitudine ale acesteia i-au constituit o viaţă întreagă, cea de a doua religie ce i-a determinat fiinţarea. În vara acestui an, revine pe meleagurile copilăriei după mai bine de 60 de ani, ca membru al Uniunii Scriitorilor Români, cu prilejul depunerii de coroane la mormântul familiei Beldiceanu ce se află în curtea parohiei Mănăstioara. Fiind legat sufleteşte de aceste locuri, dragostea de Fălticeni l-a determinat ca aniversarea celor 75 de ani să fie desăvârşită prin lansarea a trei cărţi, alături de oamenii dragi de aici.

În ziua praznicului Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Grigore Ilisei revine în satul Mănăstioara, alături de soţie şi fiu, unde, într-un cadru solemn, Consiliul Local Preuteşti îi înmânează diploma de Cetăţean de Onoare al acestei comune, o distincţie instituită încă din anul 1942. „Este o bucurie şi o cinste pentru noi, mănăstiorenii, că avem printre noi o astfel de personalitate şi că suntem contemporani cu astfel de oameni deosebiţi”, a subliniat la final, părintele paroh Dănuţ Maftei. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: