În anul Centenarului Marii Uniri

Anul acesta este încărcat de sărbătoriri importante, sărbătoriri adunate sub frumoasa sintagmă „Centenarul Marii Uniri”. La 27 martie 1918 a avut loc unirea Basarabiei cu România, la 28 noiembrie s-a unit Bucovina cu România şi la 1 decembrie s-a împlinit visul îndreptăţit şi mare al tuturor românilor, Unirea de la Alba Iulia. Marea Unire de la Alba Iulia reprezintă un moment istoric înălţător, definitoriu şi o împlinire lăuntrică pentru fiecare cetăţean român. Iată că în anul 2018 se împlinesc de-atunci 100 de ani. Manifestările cultural-aniversare, evocarea în diverse modalităţi a apartenenţei la aceste evenimente şi prilejul de a ne aminti, de a preţui şi pomeni eroii acestor evenimente istorice înseamnă comunicare, comuniune şi unire între români! De aceea orice manifestare cultural-artistică, orice demers de a pomeni sau de a scrie despre Anul Centenarului reprezintă putinţa de a fi toţi alături. Alături de conferinţe, simpozioane, studii şi articole din presa locală şi centrală vin şi cărţile scrise în acest şi despre acest an reper istoric înalt. Fundaţia Culturală a Bucovinei, bunăoară, reprezentată de ec. Vasile Rusu, organizează cea de-a XIX-a ediţie a Premiilor anuale, anul acesta fiind dedicate cărţilor Centenarului.

Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina a elaborat un program cultural dedicat Centenarului Marii Uniri şi în acest scop a iniţiat şi desfăşurat, împreună cu liderii filialelor din judeţul Suceava, diverse activităţi cultural-artistice importante pentru acest eveniment aniversar. Astfel de activităţi au fost iniţiate şi organizate în localităţi precum municipiul Rădăuţi, municipiul Suceava, oraşul Siret, oraşul Vicovu de Sus, Suceviţa, Arbore, Dorneşti, Marginea, Vicovu de Jos, Bălcăuţi, Horodnic, Bilca, Gălăneşti, Burla, Frătăuţii Vechi ş.a. Dar de fiecare dată subliniem că România nu-i întreagă: ne lipsesc Basarabia şi nordul Bucovinei!

Suntem întristaţi de faptul că în acest an aniversar liderii politici naţionali din PNL, USR, PMP şi PSD – ALDE, în locul unirii şi aniversării „în linişte şi pace” a acestui eveniment, dezvoltă neînţelegeri, duşmănii şi abateri de la normalitatea vieţii social-politice.

Am menţionat doar această realitate social-politică şi continuăm să credem că şi viaţa politică va reveni la firesc pe perioadele următoare, chiar şi în condiţii de campanii electorale. Sperăm să contribuie la un astfel de viitor în politica noastră şi participarea domnului Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele Senatului României – la manifestările din 28 noiembrie de la Suceava. La Rădăuţi, Primăria municipiului, împreună cu Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, Consiliul Local Rădăuţi, Casa de Cultură şi organizaţia pensionarilor pregătesc manifestări cultural-artistice de mare interes pentru ziua de 28 Noiembrie 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: