Dialog de suflet românesc

 O zi istorică în care sufletul românesc nu a cunoscut graniţe: la 13 noiembrie 2018 s-a realizat şi s-a semnat parteneriatul de colaborare „Şcoală fără frontiere” şi proiectul educaţional „Valori şi atitudini în învăţământul contemporan” între Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli”, reprezentată de un director de suflet, prof. Avram Luminiţa, din Câmpulung Moldovenesc, şi Şcoala nr. 10 Roşa, din Cernăuţi, condusă, cu măiestria pedagogului, de director prof. Alexandru Andrei Rusnac şi de directorul adjunct, profesoara de limba română Vera Todoriuc. Parteneriatul şi întâlnirea au fost iniţiate şi facilitate de dl Vasile Vargan, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor din Bucovina Suceava, căruia îi mulţumim pentru sprijinul voluntar acordat.

Parteneriatul transfrontalier propune un dialog cultural, spiritual şi educaţional în care limba română să nu cunoască graniţe, iar Ziua Bucovinei va fi sărbătorită împreună, la Şcoala „Teodor V. Ştefanelli”, vineri, 23 noiembrie, de la ora 16, zi când Bucovina va fi întregită cultural prin cântec tradiţional, joc popular, ritmuri şi obiceiuri calendaristice; în câteva cuvinte, o sărbătoare de neatârnare spirituală, românească.

Protagoniştii proiectului „Şcoală fără frontiere”

Şcoala „Teodor V. Ştefanelli” a fost construită între anii 1964-1965 şi a fost dată în folosinţă la 15 septembrie 1964, dar cursurile încep în cadrul Şcolii nr. 3. Mutarea în clădirea proprie s-a făcut în vacanţa de iarnă 1964-1965, iar cursurile trimestrului al doilea au început în „casă nouă” la 11 ianuarie 1965. Numele şcolii provine de la Teodor V. Ştefanelli (n. 18 august 1849, oraşul Siret, ducatul Bucovinei – d. 23 iulie 1920, Fălticeni) care a fost istoric, poet, prozator şi jurist român, membru titular (1910) al Academiei Române.

Fiu al unui comerciant şi vânzător, Vasile Ştefaniuc, Teodor Ştefanelli a urmat şcoala primară în Siret şi liceul la Cernăuţi, între 1861 şi 1869. În al doilea an de liceu a fost coleg de clasă cu Mihai Eminescu. Între 1869 şi 1873, a studiat dreptul la Universitatea din Viena, la care şi-a obţinut şi doctoratul, în 1875. A lucrat în calitate de magistrat şi administrator în Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Liov. Până să se retragă din activitate, în 1910, a fost consultant imperial la Curtea Supremă din Viena.

În Cernăuţi, a făcut parte din Societatea pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina, Societatea Academică Junimea şi Arboroasa. Ştefanelli a făcut parte şi din societatea România Jună din Viena, implicându-se în organizarea manifestaţiilor de la Mănăstirea Putna din 1871. Ca membru al Societăţii Şcolare Române din Suceava, a fost fondator al unei biblioteci. În 1898, este numit membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular din 1910.

Membru al Partidului Naţional Român, a fost deputat în Dieta Bucovinei, participând activ la Unirea Bucovinei cu România, în 1918.

Şcoala de cultură generală de gradele I-III nr. 10 din suburbia cernăuţeană Roşa se numără printre cele patru instituţii de învăţământ din oraş unde învaţă copii ai etnicilor români, care populează din cele mai vechi timpuri Bucovina – ţinut cu circa 80 de naţionalităţi. Istoria ei a început la 1 decembrie 1816. Învăţământul se desfăşura în limba germană (cu excepţia obiectelor limba română şi religia). În anul 1872 şcoala a primit numărul de ordin 2. Între anii 1918-1940, ea a avut statutul de şcoală de 7 ani cu limba română de predare. Din 1944, şcoala cu limba română de predare funcţionează ca şcoală medie cu numărul de ordine 10. Începând din anul 1961, la vechea clădire a şcolii, care s-a păstrat până în prezent, a fost proiectat şi construit un edificiu modern, dat în exploatare în anul 1970. În 2016, Şcoala de la Roşa a sărbătorit 200 de ani de întemeiere.

În prag de centenar, Bucovina şi-a găsit un spaţiu de reîntregire culturală în care învăţământul românesc să depăşească limitele unei istorii îndărătnice şi să-şi dobândească statutul de zestre spirituală, oferită contemporanilor.

Prof. dr. LUMINIŢA ŢARAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: