Aproape două treimi din fondurile guvernamentale pentru reabilitarea termoficării sucevene rămân necheltuite

> Suceava a avut la dispoziţie 5,43 de milioane de lei, prima alocare din ţară la acest capitol, înaintea municipiilor Iaşi, cu 4,94 de milioane de lei, şi Constanţa, cu 4,13 milioane de lei > Din această sumă s-a folosit doar circa 35% > Dintre lucrările trecute în conservare la sfârşitul lui 2017, cele din cartierul Obcini n-au fost „atacate” nici până la începutul sezonului rece

Municipiul Suceava încheie anul cu bilanţ nefavorabil în ceea ce priveşte programul guvernamental „Termoficare 2006 – 2020. Căldură şi confort”. Întrucât sezonul rece a venit, intervenţiile de reabilitare în sistemul de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice au fost sistate.

În 2018, au fost reluate lucrările angajate şi rămase neterminate la finele anului trecut, însă, cu toate presiunile făcute de autorităţi, restanţele din cartierul Obcini nu au mai fost „abordate”. „S-au terminat cele din cartierul Zamca, dar a rămas «neatacat» cartierul Obcini. Am prelungit contractul până anul viitor, în speranţa că vom putea obţine nişte bani, astfel încât să mergem mai departe” a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.

Edilul-şef spune că societatea care a câştigat licitaţia a subcontractat unele lucrări, iar din cauză că în 2017 s-au confruntat cu experienţe neplăcute, nefiind plătiţi la timp, anul acesta subcontractorii respectivi „nu au mai vrut să lucreze”. Drept urmare, din alocările financiare pentru anul 2018, acoperită cu lucrări şi facturată efectiv a fost doar aproximativ o treime din alocarea prevăzută în bugetul de stat. Suma rămasă necheltuită nu se „reportează” pentru anul următor, autorităţile locale fiind nevoite să reia demersurile de obţinere a finanţării pentru anul 2019.

„Cât se cheltuieşte se cheltuieşte, restul rămâne neaccesat. Noi facem deconturi parţiale, facturile fiind înaintate la Ministerul Dezvoltării. Până acum discutăm despre circa 35% din suma alocată, diferenţa întorcându-se, teoretic, la bugetul de stat. Banii nu se «reportează» pentru anul următor, însă asta este realitatea. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Bucureşti, iar această firmă nu a venit şi cu muncitori. Aceştia au fost subcontractaţi pe plan local, iar, din experienţele anilor trecuţi, când nu au fost plătiţi la timp, acum nu au mai vrut să lucreze” a declarat Ion Lungu.

Pentru anul 2018, contractul de finanţare a fost semnat la începutul lunii iunie, în cauză fiind o sumă de 5,43 de milioane de lei, bani necesari continuării lucrările trecute în conservare în cartierele Zamca şi Obcini, la începutul sezonului rece anterior. Este vorba despre prima alocare din ţară din punctul de vedere al mărimii, după Suceava venind municipiile Iaşi, cu 4,94 de milioane de lei, şi Constanţa, cu 4,13 milioane de lei. Pentru 2017, Primăria Suceava a avut aprobată, prin programul guvernamental amintit, suma de 7 milioane de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma Consix Bucureşti. Pentru lucrări de modernizare s-au programat punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; punctul termic Zamca – aproximativ 2,1 km de reţele; punctul termic de pe strada Ion Vodă Viteazu – 115 de metri de conducte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: