Judeţul Suceava are cel mai mare număr de copii cu diabet din ţară

> Cei mai mulţi sunt în zona de nord a judeţului > În fiecare an se depistează între 14 şi 18 cazuri de diabet la copii

Judeţul Suceava are cel mai mare număr de copii cu diabet din ţară, fiind depistaţi, anual, între 14-18 copii cu diabet, în special în perioada toamnă-iarnă.

Şeful Centrului Judeţean Antidiabetic, dr. Gabriela Creţeanu, a declarat, luni, cu prilejul acţiunii de marcare a Zilei Mondiale a Diabetului, despre care cotidianul „Crai nou” v-a relatat, că în judeţ sunt în prezent circa 140 de copii cu diabet şi că în fiecare an se depistează în judeţ între 14 şi 18 noi cazuri de diabet la copii.

Ea a arătat că, de când a fost iniţiat Centrul judeţean, alături de judeţul Braşov, judeţul Suceava a fost cu cei mai mulţi copii depistaţi cu diabet.

„În fiecare an se descoperă 14-18 copii cu diabet, iar la nivel de judeţ sunt în jur de 140 de copii cu diabet” a spus dr. Creţeanu.

Ea a arătat că au fost discuţii cu specialişti privind acest număr mare al copiilor cu diabet şi se consideră că declanşarea bolii survine odată cu o infecţie, cu o răceală. „De obicei, copiii fac diabet concomitent cu o viroză, cu oreion, cu o hepatită. De obicei apar în perioada de toamnă, de iarnă” a spus dr. Creţeanu.

Ea a precizat că cel mai mic copil cu diabet avea 8 luni, era din Gura Humorului, iar astăzi acest copil este o domnişoară frumoasă şi bine echilibrată, fără complicaţii.

Dr. Creţeanu a arătat că îi este greu să spună dacă există o relaţie între faptul că sunt foarte multe persoane plecate din judeţ la muncă în străinătate şi numărul mare de copii cu diabet din judeţ.

Ea a precizat că, cel puţin în zona Rădăuţi, în zona de nord a judeţului, sunt cei mai mulţi copii cu diabet.

„Nu sunt copii părăsiţi. Au fost copii cu diabet la un an şi jumătate, care sunt bine îngrijiţi de bunică, de mătuşă” a explicat medicul, care consideră că aceşti copii simt lipsa afecţiunii materne.

Ea a subliniat că aceşti copii cu diabet sunt îngrijiţi de persoane responsabile, dar cel mai mult însă contează pentru ei prezenţa părinţilor.

Gabriela Creţeanu a salutat proiectul Ministerului Sănătăţii derulat împreună cu CNAS pentru monitorizarea continuă a copiilor cu diabet cu senzori şi cu pompe pentru insulină. „Au fost eforturi ca aceşti copii să fie urmăriţi ca pe viitor să nu facă complicaţii. Programul este deja finanţat, iar banii vor fi transferaţi centrelor regionale” a precizat Creţeanu.

Medicul a menţionat că din Suceava au plecat 18 cereri pentru senzori şi cinci pentru pompe, iar Suceava este unul dintre centrele neuniversitare implicate în program. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: