În cazul acţionării în instanţă a unui copil, pentru recuperarea contravalorii unor analize medicale efectuate în 2012

CAS Suceava neagă că ar pretinde sume de bani de la minori

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a infirmat, marţi, că ar pretinde sume de bani de la minori în cazul acţionării în instanţă a unui copil în vederea recuperării contravalorii unor analize medicale şi arată că, în procedura regularizării cererii de chemare în judecată părinţii, în calitate de parte responsabilă, urmează să se substituie în drepturi şi în obligaţii minorului.

Potrivit unui comunicat de presă, CAS Suceava arată că, în data de 12 septembrie 2012 copilul respectiv, o fată în vârstă de 9 ani, s-a prezentat la laboratorul de analize medicale, în contract cu CAS Suceava, la care a efectuat analizele prescrise de medicul de familie, analize decontate ulterior de CAS Suceava.

În comunicat se menţionează că, la data prezentării la analize, aparţinătorul persoanei asigurate (mama copilului) a declarat, sub semnătură proprie, că în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, adică de la data eliberării acestuia şi până la data prezentării la laborator, pacienta nu a fost internată în spital.

Ulterior, din verificările efectuate de CAS Suceava, s-a constatat că fata a fost internată în spital în perioada de valabilitate a biletului.

„Prin urmare, declaraţia aparţinătorului că persoana asigurată nu a fost internată în perioada respectivă nu coincide cu realitatea. S-a creat astfel un prejudiciu la FNUASS care, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, trebuie recuperat de la asigurat” explică în comunicat CAS Suceava, care prezintă şi textul actului normativ: „În situaţia în care casa de asigurări de sănătate constată că, pe perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice, asiguratul a fost internat într-un spital şi în declaraţia pe proprie răspundere consemnată pe verso-ul biletului de trimitere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat” (Ordinul MS/CNAS nr. 1723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare În anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2011-2012).

Prevederea respectivă a fost introdusă în legislaţie tocmai pentru a evita situaţiile în care asiguratul efectuează aceleaşi analize decontate din fonduri publice de două ori: o dată în spital şi a doua oară în ambulatoriu, subliniază CAS Suceava.

CAS Suceava menţionează că a emis două notificări, prima în data de 8.11.2012 şi a doua în data de 3.4.2018, în urma cărora aparţinătorul nu a achitat contravaloarea investigaţiilor medicale, iar pasul următor la care a recurs CAS Suceava a fost acţiunea în instanţă.

„Conform procedurii juridice în vigoare, cererea introductivă se îndreaptă împotriva beneficiarului direct de servicii medicale, urmând ca în procedura regularizării cererii de chemare în judecată părinţii, ca parte responsabilă, să se substituie în drepturi şi în obligaţii minorului. În acest context, considerăm drept incorecte şi tendenţioase afirmaţiile conform cărora casa de asigurări ar pretinde sume de bani de la minori” se arată în finalul comunicatului CAS Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: